Reklame:

SWEEPER – Roboti i parë i aftë për të përzgjedhur dhe për të mbledhur speca të pjekur të ëmbël

SWEEPER - Roboti i parë i aftë për të përzgjedhur dhe për të mbledhur speca të pjekur të ëmbël

 

Qëllimi kryesor i SWEEPER ishte të vendoste në treg treguesit e parë të gjenerimit të serave. Deri tani kjo nuk është arritur kurrë dhe synimi ishte të siguronte rolin udhëheqës të Evropës në robotikën bujqësore.

Punët e lodhshme manuale të përfshira në fushën e ashpër bujqësore kanë çuar në mungesë të fuqisë punëtore që çon në rritjen e kërkesës për automatizimin e proceseve të përfshira. Kjo nevojë ka sjellë automatizim pothuajse të gjitha elementet e operimit me serrë. Në serrat e prerjes së sotme të të gjitha klasifikimi, paketimi dhe transporti i frutave kryhet automatikisht me njeriun që shërben vetëm si mbikëqyrës.

Korrja është një nga detyrat e pakta që ende nuk janë të automatizuara. Gjendja e tanishme e artit në korrjen automatike të frutave dhe perimeve ka mbetur stably stacionare në dekadat e fundit. Në projektin EU-FP7-CROPS (www.crops-robots.eu) u bë hulumtimi i gjerë në robotikë bujqësore. Një nga aplikimet ishte një robot për korrje të ëmbël.

SWEEPER një projekt Horizon 2020 i cili sapo përfundoi 31 Tetor 2018, synonte të përdorte teknologjinë e zhvilluar në CROPS për të prezantuar, testuar dhe vërtetuar një zgjidhje të korrje robotike për piper të ëmbël nën kushte të botës reale.

Projekti përfshiu 6 partnerë nga 4 vende të ndryshme (Holanda, Belgjika, Suedia dhe Izraeli). Konsorciumi përfshinte organizata hulumtuese themelore dhe të aplikuara (Wageningen University & Research / Stichting Wageningen Research (NL), Umea University, Suedi, Universiteti Ben-Gurion i Negevit, Izrael, Proefstationvoor de Groenteteelt – PSKW (BE)) (B & A Automation: – BOGAERTS (BE)) dhe një prodhues modern i piper i ëmbël nga Holanda.

Në konsorcium një spektër i gjerë studiuesish nga një sërë disiplinash punuan së bashku përgjatë 3,5 viteve për të prodhuar robotin e parë të korrje komerciale, duke përfshirë: hortikulturën, inxhinierinë e hortikulturës, vizionin e makinerisë, ndijimin, robotikën, kontrollin, sistemet inteligjente, arkitekturën e softuerit, integrimin e sistemit dhe menaxhimin e kulture të serrave.

Secili nga ekipet ndërkombëtare u caktua në një problem specifik dhe përmes bashkëpunimit të vazhdueshëm të vazhdueshëm avancuan dhe prodhuan zgjidhje që jo vetëm që kanë punuar, por punuan së bashku si një sistem integrues. Një aspekt kyç i zhvillimit ishte bashkëpunimi i ngushtë me ekspertët e hortikulturës dhe fermerët nga fillimi dhe testimi i vazhdueshëm në serrë.

Hulumtuesit nga departamentet e inxhinierisë industriale dhe shkenca kompjuterike nga Universiteti Ben-Gurion udhëheqën zhvillimin e algoritmave të vizionit kompjuterik dhe planifikimit të detyrës për zbulimin, lokalizimin dhe klasifikimin e pjekurisë së frutave.

Grupi i shkencave kompjuterike në Universitetin Umea ishte përgjegjës për kontrollin robotik të nivelit të lartë dhe inxhinierinë e sistemeve softuerike; Algoritmet e avancuara të zbulimit të pengesave u zhvilluan nga hulumtuesit në Wageningen Research Center, të cilët gjithashtu koordinuan projektin dhe drejtuan testimin aktual të aplikuar në serra.

Një aspekt unik i këtij projekti ishte optimizimi i kulturave të kryera nga një stacion kërkimor i aplikuar për prodhimin e perimeve në Belgjikë – kulture optimale për robotin dhe u përzgjodh së bashku me optimizimin e rritjes së saj me praktika të ndryshme të hortikulturës. Gjatë projektit konsultohemi me një Bord Këshillues të Prodhuesve, i cili siguroi shumë këshilla të mira. Të gjitha eksperimentet janë akomoduar nga një bimë që rritet në Holandë, e cila ishte një partner aktiv. Një kompani tregtare e cila prodhon teknologji të avancuara serrë ka të bëjë me integrimin aktual të pajisjeve dhe është menduar të shfrytëzojë më tej rezultatet e hulumtimit.

Ambienti bujqësor është një mjedis shumë sfidues për futjen e robotikës. Është shumë e pastrukturuar me objekte që ndryshojnë në formë, madhësi, cilësi, ngjyrë dhe vendndodhje. Ata janë gjithashtu shumë delikate dhe duhet të trajtohen me kujdes. Kushtet mjedisore vazhdimisht ndryshojnë (ndriçimi dhe pengesat e ndryshueshme) dhe kushtet e punës janë të ashpra – densitet të lartë të gjetheve, degëve, hapësira e disponueshme mes rreshtave është e kufizuar, lagështia dhe nxehtësia e lartë.

Gjatë projektit janë zhvilluar dhe patentuar disa koncepte gripper së bashku me një metodologji të veçantë për të vlerësuar grippers bujqësore për këtë operacion kompleks dhe sfidues. Koncepte të imazhit të ndryshëm u zhvilluan dhe u vlerësuan në sera në Holandë, Belgjikë dhe Izrael. U zhvilluan koncepte të reja të ndjeshmërisë dinamike dhe të planifikimit të detyrës.

Një robot industrial është projektuar për të operuar në një sistem të vetëm të korrjes së vijës së rrënjës, me një kulture që ka fruta jo të grumbulluara dhe një mbyllje të vogël gjethe. Është vendosur në një qerre automatike që përparon në mënyrë autonome përgjatë rreshtit dhe më pas udhëton përsëri në pako.

 

Profesor Yael Edan   [email protected]

9 dhjetor 2018