Reklame:

LAKRA, veçoritë dhe mënyra e kultivimit.

Lakra është një familje barishtore dyvjeçare (Brassicaceae) që zhvillon një buzë të madhe të formuar nga lakimi i gjetheve. Në vitin e parë krijon organe vegjetative, pemë dhe fara të tjera lule. Sistemi i rrënjës përbëhet nga disa vena të trasha nga të cilat lindin një sërë fijesh anësore. Disa fije depërtojnë në tokë deri në 1 m. Pjesa mbi tokë, dmth. Koka varet nga shumllojshmëria dhe pesha dhe mund të jetë 30-50 cm.

Përdoret në gjendje të freskët, të gatuar ose të ruajtur, sidomos gjatë dimrit. Lakra  përmban një mesatare prej 6-10% lëndës së thatë, 4-1% karbohidrate, 1.2% proteina dhe 3-50 mg e vitaminës C, me të cilin ajo ka rëndësinë më të lartë në dietë gjatë muajve të dimrit.

Kushtet agroekologjike

temperatura

Lakra është kultura që punon më mirë në klimën e freskët dhe të lagësht. Temperatura optimale për rritje është 15-18 ºC, dhe në atë kohë fara janë të shqyera dhe gërryer në 3-4 ditë. Temperaturat e larta mbi 25 ºC janë të dëmshme për rritjen dhe zhvillimin e kokës. Në fazën e rozettes, ajo mban një temperaturë prej -3 deri -5 ºC, dhe disa varieteteve deri në -8 ºC. Bimët e vjetra tolerojnë më mirë temperaturat e ulëta, pa efekte të dëmshme që mund t’i rezistojnë -12 ºC dhe temperaturat më të ulta.

Lakra ka kërkesa të moderuara sipas dritës, por nuk toleron hije të fortë, sidomos në fazën e transplantimit, përkuljes dhe rritjes së kokës. Për shkak të kushteve klimatike, lakra duhet të ujitet në vendin tonë.

ujë

Ujitja e plantacioneve është e detyrueshme dhe në të njëjtën kohë është e nevojshme të ruhet një lagështi e moderuar por e mjaftueshme e tokës. Në kushte shumë të lagura, mbjellja është e shtrirë, kështu që pritet keq gjatë shpërndarjes, ndërsa në kushte të thata është duke mbetur prapa. Ushqyerja fillimisht laget nga shtresa e sipërme e portokallit prej 10-15 cm me 2-3 l / m2 dhe më vonë me 4-6 l / m2. Në kohën e rooting, lotim mungon për bimët për të zhvilluar një sistem të fortë rrënjë. Nevojat e impiantit të ujit janë të ndryshme dhe variojnë në rangun prej 80-160 mm në varësi të gjendjes së prodhimit. Prandaj, numri i ujitjes dhe normat e ujitjes ndryshon.

 

Ujitja e matricës së frutave bëhet në çerdhe të mbuluara ose të ngrohta. Me këtë ujitje, sasi më të vogla të ujit duhet të shtohen për të parandaluar rritjen dhe sëmundjet e harlisura dhe për të mbajtur ngrohjen e nevojshme në çerdhe. Më së shpeshti është përdorimi i ujitjes manuale. Pas përzierjes, lakra kërkon 380-500 mm ujë në varësi të kushteve klimatike.

Në varietetet e hershme terrnusi janë 8-15 ditë, më vonë varietetet kanë kthesa më të shkurtra në fillim 5-9 ditë, dhe zgjatet për 8-15 ditë. Lagështia e ulët ngadalëson formimin e kokave që mbeten të vogla dhe të buta. Nëse toka thahen dhe pastaj zhytet papritmas, do të ketë një çarje të krerëve që janë më pas të cilësisë së dobët dhe humbasin vlerën e tregut.

terreni

Lakra pelqen më së miri tokat e thella, pjellore dhe strukturore në një reagim të lehtë acid-neutral (pH 5.5-6.5). Për prodhimin e hershëm, më e përshtatshme është toka e lehtë, e ngrohtë, me rërë, dhe për peshën e vonshme dhe tokat pjellore që mbajnë më mirë lagështi. Në një tokë shumë të lagësht lakër varfër lulëzon për shkak se ajo është për shkak të varfër ventilim (ventilim) kati shumë rritja ngadalësohet, por nuk formojnë kokat. Tokat acidike dhe të rënda mund të rriten vetëm me shtimin e bollshëm të plehut organik.

Masat agroteknike

rotacionit kulture

Lakra duhet të kultivohet në kulture, sepse vuan nga sëmundjet dhe dëmtuesit. Ajo duhet të jetë vetëm në të njëjtën sipërfaqe pas 3 vjetësh. Mirë për para-kulture lakër panxhar, selino, kastravec, bishtaja, marule, pastinak, jonxhë, domate, patate, bizele, elb, grurë, etj, një lakër është një precrops shkëlqyer për shumicën e kulturave bimore sepse ajo lë tokën dhe nezakorovljeno pak.

 

Trajtimi i tokës

Përgatitja bazë e tokës bëhet në vjeshtë në një thellësi prej 25-30 cm. Toka e varfër është lënë të hiberni në brazdat e hapura. Përgatitja e tokës për përhapjen e lakrës së hershme fillon menjëherë në pranverë dhe përbëhet nga kultivimi, shpimi dhe rrotullimi. Rolling tokës është një masë e detyrueshme, sepse lakër nuk toleron një terren të lirshme. Për lakër vonë që vjen si një kulture, toka është lëruar dhe menjëherë të përgatitur pas heqjes së kulture mëparshme.

 

fekondim

Para përcaktimit të fekondimit është e nevojshme të dihet gjendja e lëndëve ushqyese në tokë dhe pH e tokës. Lakra vjen nga një sasi e madhe e ushqyesve dhe karakterizohet nga kërkesa veçanërisht të larta për azot dhe kalium. Marrja e azotit rrit ndjeshëm prodhimin, por marrëdhënia N: P: K është shumë e rëndësishme. Nëse fekondimi i tepërt me azot, kokën mbetet e lirë, e butë dhe e zbrazët, dhe vlera e tregut e kokat e tilla është e ulët. Duke rritur sasinë e një pleh kalium është rritur forcën e kokës, një sasi të mjaftueshme të kaliumit në lidhje me atomin e azotit të një aromë pakëndshme në gatim lakër tillë.