Reklame:

Luleshtrydhja, antioksidant i shkëlqyer dhe …

Luleshtrydhet jane nje nga llojet me te dashura te frutave per shijen e tyre te embel dhe shkathtesi ne recetat, por ato gjithashtu kane nje sasi mbreselenese te perfitimeve shendetesore qe mund t’ju habisin. Ne fakt, shpesh u themi njerezve se fermeret e luleshtrydheve jane te preferuarit e mi  nr. 1.

Shumica e perfitimeve shendetesore qe lidhen me ushqimin e luleshtrydhe jane per shkak te pranise se antioksidanteve anti-inflamator. Luleshtrydhe permbajne antioksidante antioksidante antioksidante te quajtur anthocyanin dhe catechin te cilat jane shoqeruar me uljen e rrezikut per semundjet kronike perfshire kancerin dhe semundjet kardiovaskulare.

Studimet gjithashtu lidhen me konsumimin e luleshtrydheve me shendetin e syrit, shendetin neurologjik, mbrojtjen nga demtimet e lekures, nivelet me te uleta te inflamacionit dhe madje uljen e dhimbjes se artritit, per shkak te aftesise se tyre per te luftuar deme te radikaleve te lira.

Me vetem 49 kalori ne filxhan, nje sasi relativisht e ulet e sheqerit, nje burim i mire i fibrave dietike dhe perfitimeve te shumta shendetesore, luleshtrydhet jane nje nga frutat me te perdorura ushqyese qe ekzistojne.

 

Fakte te vlerave ushqyese te Luleshtrydhes

Nje filxhan luleshtrydhe permban:

  • Vetem 49 kalori

  • 0 gram yndyre

  • 7 gram sheqer

  • 3 gram fibra

  • 1 gram proteina

  • 4 mg Vitamina C (149%)

  • 2 IU Vitamina A (89%)

  • .6 mg Mangani (29%)

  • 36 mcg Folat (9%)

  • 233 mg Kaliumi (7%)

  • 8 mg Magnezi (5%)

  • 3 mcg Vitamina K (4%)

Perfitimet e te ushqyerit me Luleshtrydhe

  1. Te pasur ne antioksidante

Sipas studimeve te bera te ushqyerit me luleshtrydhe, ato jane nje burim i larte i antioksidanteve te ndryshem, duke perfshire uteolin, acidin gallik, flavonols, quercetrin, dhe shume te tjere gjithashtu. Luleshtrydhet permbajne dy nga mikronutrientet kryesore (vitaminat) qe veprojne si antioksidante ne trup, vitamina A (ne formen e beta karotenit qe eshte pararendes i vitamines A) dhe vitamine C (ne forme te acidit askorbik).

Antioksidantet ngadalesojne shfaqjen e stresit oksidativ qe ndodh, i cili eshte pergjegjes per procesin e plakjes dhe formimin e shumices se semundjeve perfshire kancerin, semundjet e zemres, diabetin dhe çrregullimet neurologjike.

  1. Mbron kunder kancerit

Hulumtimet kane treguar se nje tjeter perfitim nga ushqimi me luleshtrydhe eshte aftesia per te luftuar kunder kancerit. Komponimet individuale ne luleshtrydhe kane demonstruar aktivitet antikancer ne disa sisteme te ndryshme eksperimentale. Studimet kane treguar se perfitimet e luleshtrydhes perfshijne aftesine per te bllokuar fillimin e formimit te qelizave te kancerit (te quajtur karcinogjeneza) dhe shtypjen e progresionit dhe perhapjes se tumoreve kanceroze.

Ne studimet e kontrolluara, rezultatet treguan se kur pjesemarresve iu dha ekstrakt luleshtrydhe qe permban antioksidante anthocyanin, qelizat e kancerit te melçise te njeriut ishin penguar ndjeshem ne krahasim me grupin qe nuk e mori ekstraktin.   Konsumi i luleshtrydhes eshte gjithashtu i lidhur me nje rrezik me te ulet per kancerin e gjirit, zorres se trashe, prostates dhe lekures gjithashtu.

  1. Mbron Kunder Debimit te Zemres

Antioksidantet e luleshtrydhes ndihmojne ne zvogelimin e rrezikut te semundjeve kardiovaskulare duke penguar oksidimin e “keq” te LDL-kolesterolit, duke kufizuar pllakezimin ne arteriet, funksionin e permiresuar te eneve te gjakut dhe presionin e gjakut dhe duke ulur tendencen per mpiksjen e gjakut te gjakut qe formon anet e eneve te gjakut (tromboza ). Per me teper, ekstraktet e luleshtrydheve kane treguar se ulin reagimin inflamator brenda trupit, i cili eshte nje nga shkaqet kryesore te semundjeve te zemres.

Ne studimet qe kane te bejne me ushqimin e luleshtrydhe, studiuesit kane gjetur gjithashtu se per njerezit qe ndjekin nje diete qe synon parandalimin ose permbysjen e semundjes se zemres, shtimi i luleshtrydheve dhe frutave te tjera ka nje perfitim shtese per ta bere dieten me terheqese, te shijshme dhe afatgjate e te qendrueshme.

  1. Mbroni lekuren nga demtimi

Ndikimet e brendshme dhe te jashtme me kalimin e kohes ndryshojne gjendjen dhe pamjen e lekures me kalimin e moshes. Si pasoje e nje diete te dobet, ekspozimit te diellit dhe toksinave mjedisore, lekura i nenshtrohet foto-plakjes, inflamacionit dhe mund te shfaq shenja te mosfunksionimit imun, puçrra dhe çrregullime te tjera te lekures.

Per fat te mire, studiuesit e te ushqyerit po zhvillojne njohuri te reja ne marredheniet midis marrjes se ushqimit te pasur me lende ushqyese dhe shendetit te lekures. Studimet tregojne se disa ushqime te bimeve provojne te jene shume te dobishme per kushtet optimale te lekures, duke perfshire ushqime te larta ne antioksidante si luleshtrydhet.

Nje nga ushqimet me te mira per shendetin e lekures perfshin luleshtrydhe dhe manaferrat e tjere. Keto fruta permbajne antioksidante si vitamina A dhe vitamina C te cilat jane te lidhura me permiresimin e poreve te lekures duke perfshire hydration, prodhimin e sebum, nivelet me te uleta te rrudhave dhe njollave, nje rrezik te reduktuar per kancerin e lekures dhe elasticitet te permiresuar.

Nivelet e larta te vitamines C, nje nga perfitimet me te medha te te ushqyerit te luleshtrydhe, kane perfitime te tjera qe lidhen me promovimin e sintezes se kolagjenit, mbrojtjes foto nga ultravjollce A dhe B, hiperpigmentimin e drites dhe permiresimin e skuqjeve inflamatore qe mund te shfaqen ne edhe lekuren. (10)

  1. Perfiton shendetin e trurit dhe parandalon semundjet neurodegjenerative

Nje perfitim tjeter i te ushqyerit me luleshtrydhe eshte se studimet tregojne se dietat e pasura me luleshtrydhe dhe manaferrat e tjere mund te kene potencialin per te mbrojtur nga plakja ne tru. Berries jane te larta ne flavonoids, sidomos anthocyanidins, te cilat jane te njohura per te permiresuar njohjen ne studimet eksperimentale.

Kur studiuesit vleresuan nese pranimet afatgjata te manave dhe flavonoideve u shoqeruan me ritme me te ngadalta te renies njohese ne te rriturit, rezultatet treguan nje korrelacion pozitiv ndermjet konsumit me te larte te kokrrave dhe nje ritmi te ngadalesuar te oksidimit.