Asparagusi është kulturë perimore e cila ka jetëgjatësi mbi 20 vite. Duke marrë parasysh që asparagusi është kulturë shumëvjeçare, duhet të i kushtohet rëndësi selektimit të farës, sëmundjeve, ph-së dhe vlerave ushqyese të tokës.
Përgatitja e tokës
Asparagusi mund të kultivohet në disa lloje tokash, por më së shumti i përshtatet toka e cila ka kullim të mirë, që është tokë ranore e cila e mbanë nxehtësinë me shumë. Para mbjelljes, toka duhet të plehërohet mirë, në mënyrë që të jetë e gatshme me materie ushqyese dhe në vitet pasuese të mos ketë nevoja të mëdha për plehërim.
Aciditeti (pH) e tokës
Asparagusi nuk e toleron aciditetin ekstrem, dhe duhet të kultivohet në tokë me pH 5.5-7. Para mbjelljes duhet të bëhen analizat e tokës, që të dihet pH dhe vlerat ushqyese të asaj toke. Në këtë mënyrë do të dijmë me çfarë elementesh ka nevojë që të pasurohet ajo tokë për të qenë e gatshme për mbjellje.
Mbjellja
Asparagusi ka dy mënyra të mbjelljes: më farë dhe më rrënjë.
Për mbjellje të asparagusit duhet të përcillen këtë hapa:
Lëvrimi,
Plehërimi, duke u bazuar në analizat paraprake
Frezimi
Hapja e rëndëve
Mbjellja e fidanëve
Shpërndarja e gypave për sistemin pikë-pikë të ujitjes.
Ujitja
Në 2 vitet e para duhet të bëhet ujitje me e shpeshtë, por më sasi më të vogël të ujit në mënyrë që pjesa e lagur e tokës të mos i kaloj 20cm nga sipërfaqja.
Pas vitit të dytë bimët nuk kërkojnë ujitje të shpeshtë për arsye së rrënjët e tyre shkojnë në thellësi. Duhet të bëhen ujitje të gjata kur numri i ditëve më thatësi arrijnë në 5.
Asparagu është i pasur me antioksidantë dhe vetit anti-inflamatore që ndihmojnë në mbajtjen e trupit shëndetshëm.
Janë rreth 300 lloje të ndryshme të asparagut që vijnë me ngjyra të bardha, jeshile dhe ngjyrë vjollë. Asparagu rritet larg nga rrezet e diellit dhe nuk përmban klorofil. Ajo ka shumë përfitime shëndetësore. Është një burim i madh i acidit folik, fibrave, kaliumit dhe vitaminave A, C dhe B6.
Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë zvogëlimin e inflamacionit madje ndihmon në luftimin e kancerit.
Asparagu. Përfitimet shëndetësore
1. Promovon shëndetin e kockave dhe zemrës
Vitamina K tek asparagu mund të ndihmojë në rritjen e dendësisë së mineralit të kockave dhe të zvogëlojë normat e thyerjes për të përmirësuar shëndetin e kockave.
2. Redukton inflamacionin
Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë aftësinë për të zvogëluar inflamacionin në trup. Asparagu është i ngarkuar me antioksidantë që punojnë për të reduktuar probleme të ndryshme shëndetësore, përfshirë diabetin e tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe kancerin.
3. Punon si diuretik natyral
Asparagu punon si diuretik natyral për të ndihmuar në rritjen e prodhimit të urinës. Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë detoksifikimin e trupit të kripës së tepërt, ujit dhe toksinave të tjera. Vetitë diuretike të asparagut mund të jenë veçanërisht të dobishme për ata që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut.
4. Rregullojnë tretjen
Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë një trak të shëndetshëm të tretjes. Asparagu përmban një lëndë ushqyese të quajtur inulin, e cila kalon e patrazuar në zorrët e mëdha për t’u bërë një burim ushqimi për bakteret e shëndetshme.
5. Promovon një shtatzëni të shëndetshme
Hulumtimet kanë treguar se përfitimet shëndetësore të asparagut përfshijnë gjithashtu një shtatzëni të shëndetshme. Folati në asparagus ndihmon në uljen e rrezikut të defekteve tek foshnjat. Gjithashtu ndihmon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe prodhimin e ADN-së.
6. Promovon tretjen e shëndetshme
Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë një sistem të shëndetshëm të tretjes, në sajë të fibrave që përmban. Fibrat tek asparagu ndihmon në mbajtjen e rregullt të sistemit të tretjes. Gjithashtu ndihmon në uljen e rrezikut të diabetit të tipit 2.
7. Ngritja e Niveleve të Energjisë
Asparagusi përmban tiaminë, e cila luan një rol të rëndësishëm në mënyrën se si trupi përdor energji. Thiami ndihmon trupin të konvertojë karbohidratet në energji për të rritur metabolizmin dhe obezitetin. Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë një shtytje natyrore të energjisë.
8. Ndihmon në luftën kundër kancerit
Asparagu përmban glutathione, një përbërës që ndihmon në shkatërrimin e kancerogjenëve. Hulumtimet kanë treguar se glutathione mund të ndihmojë në luftimin dhe mbrojtjen kundër llojeve të caktuara të kancerit, përfshirë kancerin e kockave, gjirit, mushkërive dhe zorrës së trashë.
9. Lufton PMS
Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë aftësinë për të luftuar simptomat PMS. Ekstrakti i asparagut mund të përdoret për të ndihmuar në zbutjen e fryrjes, depresionit, lodhjes dhe dhimbjeve menstruale duke mbajtur ekuilibrin hormonal gjatë menstruacioneve.
10. Promovon shëndetin e syve
Përfitimet shëndetësore të Asparagut përfshijnë aftësinë për të luftuar radikalet e lira që shkaktojnë dëmtime në sy. Asparagu përmban Vitamina A, e cila luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shikimit të shëndetshëm dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të syrit.