Bajamja e hidhur ka aromë të mprehtë dhe përdoret në mjeksinë alternative si ilaç.
Prodhuesit më të mëdhenj janë ShBA, Greqia, Irani, Italia dhe Maroku. Fruti i bajames se hidhur është i pasur me vitamina A, E, B1, B2, B6. B17 dhe minerale, emri i vjetër i vitamina B17 është amygdalini. Amygdalini është pjesa e hidhur e bajames dhe si një toksine e mundshme mund të lëshojë cyanide në trup. Amygdalini konsiderohet të ketë veti antikanceroze.
Në vitin 2001 në një konferencë mjekësore në Karlsruhe të Gjermanisë, u konfirmua thënia:“ajo që është e hidhur në gojë, është e mirë në stomak.”
U theksua se lëndët e hidhura ndihmojnë në procesin e përgjithshëm të tretjes. Përshpejton tretjen ne stomak dhe qarkullimin në zorrë.
Ajo stimulon sekretimin e tëmthit dhe të pankreasit, përmirëson tretjen e albuminave, yndyrave dhe proteinave.
Lehteson kollën dhe astmen.
Permireson sistemin tretes.
Ka efekt anti-inflamator dhe analgjezik.
Zvogëlon ndjenjen e fryrjes dhe pengon procesin e fermentimit që ndodh në zorrë. Duke përmirësuar thithjen e vitaminës B12, lëndët e hidhura mbështesin prodhimin e gjakut, nxisin përthithjen e elementeve yndyrëndarëse dhe të hekurit.
Lëndët e hidhura mbështesin krijimin e bazave (pH alkaline të lartë) në trup dhe veprojnë ne këtë mënyrë kundër helmimit të gjakut.
Në rastin e marrjes sistematike të substancave të hidhura: forcon mëlçinë, përmirëson metabolizmin dhe në këtë mënyrë redukton dhe kolesterinën.
B17 gjëndet në bërthamat e kajsisë e në bajamet, e hidhura.
Perdorimi: Rekomandohet te konsumohen 5-6 kokrra ne dite, per nje diete te ekuilibruar dhe te shendetshme.