Një shishe gati 2.000-vjeçare e mbushur me vaj ulliri të ngurtësuar do të shfaqet në Muzeun Arkeologjik Kombëtar.
Enë delikate e xhamit të ruajtur mirë, pothuajse plot me material te ngurtesuar ushqimor, i cili vjen nga një nga qytetet e lashtë romake (ndoshta nga Herculaneum), të cilat u shkatërruan nga eruption of Mount Vesuvius në vitin 79 pas Krishtit
Trupa e Angela po punonte në shfaqjen popullore “Tonight in Pompeii”, transmetuar në rrjetin italian RAI1, kur ata vunë re shishe në depo MANN. Kjo relike u solli në vëmendjen e ekspertëve të Departamentit të Shkencave Bujqësore (DIA) të Universitetit të Napolit “Federico II”, të cilët po punonin në një linjë kërkimi për ushqimin e lashtë, te benin një marrëveshjeje me Muzeun.
Ka disa kuti dhe kane antike përmbajnë gjurmë të komponimeve organike të cilat janë përshkruar si vajra e ullirit, por të dhënat mbi analizat e kryera gjatë shekujve të fundit nuk mund të gjendet.
“Gërmimet e Pompeit dhe Herculaneum filluan në mes të viteve 1700, pastaj në depo të muzeut ka shumë materiale të zbuluara në shekujt e fundit dhe një pjesë e dokumentacionit në lidhje me këto gjetje nuk është ende e qartë”, theksoi ai. “Kjo është arsyeja pse MANN ka hyrë në një marrëveshje me DIA, në mënyrë që të ri-analizojë dhe riklasifikojë të gjitha rezultatet e ushqimit me metodat e disponueshme për ne sot, dhe shishja jonë e vajit të ullirit është bërë pjesë e kësaj linje të hulumtimit” .
Në këtë pikë, ajo do të jetë interesante për të parë se ku është mbajtur, në mënyrë që të marrin informacion të mëtejshëm në mjedis dhe, për këtë arsye, per përdorimi i vajit të ullirit në atë kohë. Ne e dimë se është përdorur fillimisht si një lëndë djegëse për ndriçim, per kozmetike dhe ne fund si ushqim.
Kështu, sipas të dhënave analitike të raportuara nga ekspert tonë, kjo mund të konsiderohet ena më e vjetër me sasinë më të madhe të vajit të ullirit studiuar ndonjëherë (dhe mbijetoi nga një shpërthim).