Reklame:

Tregu organik evropian u rrit me 37 miliardë euro në vitin 2017

Tregu organik evropian vazhdon të rritet. Në vitin 2017, ai u rrit me gati 11 për qind dhe arriti në 37.3 miliardë euro. Shumë nga tregjet kryesore kanë pasur ritme rritëse me dy shifra. Në BIOFACH, Panairi udhëheqës botëror për ushqim organik, Instituti i Kërkimeve të Bujqësisë Organike ( FiBL ), Shoqëria Informative e Tregut Bujqësor (AMI) dhe partnerët prezantuan të dhënat e 2017 të sektorit organik evropian.

Në vitin 2017, 1 milion hektarë më shumë janë raportuar krahasuar me vitin 2016.

Në vitin 2017, sektori evropian organik përjetoi një rritje të fortë në aspektin e zonës, prodhuesve dhe tregjeve.

Pothuajse 15 milion hektarë tokë bujqësore janë organike në Evropë – Spanja ka zonën më të madhe

Në Evropë, në vitin 2017, 14.6 milion hektarë ishin organikë (Bashkimi Evropian: 12.8 milion hektarë). Me 2.1 milion hektarë, Spanja vazhdon të jetë vendi me zonën më të madhe organike në Evropë, e ndjekur nga Italia (1.9 milion hektarë) dhe Franca (1.7 milion hektarë).

Fermat e tokave organike u rritën me gati një milion hektarë

Toka organike u rrit me një milion hektarë në Evropë dhe me 0.8 milion hektarë në Bashkimin Evropian, duke përfaqësuar respektivisht një rritje prej 7.6 dhe 6.4 përqind. Rritja ishte më e lartë se në vitet e para të dekadës së tanishme. Rusia raportoi mbi 300,000 hektarë më shumë se në vitin 2016 dhe Franca raportoi mbi 200,000 hektarë më shumë.

Lihtenshtajni është vendi me pjesën më të madhe organike të tokës bujqësore në botë

Fermat e tokave organike në Evropë përbënin 2.9 përqind të totalit të tokës bujqësore dhe 7.2 përqind në Bashkimin Evropian. Në Evropë (dhe në nivel global), Lihtenshtajni kishte pjesën më të madhe organike të të gjitha tokave bujqësore (37.9 përqind), pasuar nga Austria, vendi në Bashkimin Evropian me pjesën më të lartë organike (24.0 përqind). Dhjetë vende evropiane raportuan se të paktën 10 përqind e tokave të tyre bujqësore janë organike.

Prodhuesit organikë në rritje

Në Evropë kishte pothuajse 400,000 prodhues organikë (Bashkimi Evropian: pothuajse 310,000), dhe numri më i madh ishte në Turqi (më shumë se 75,000) dhe Italia (më shumë se 68,000).Numri i prodhuesve u rrit me gati 7 për qind në Evropë (pothuajse 4 për qind në Bashkimin Evropian) në vitin 2017.

Rritja e fuqishme e përpunuesve dhe importuesve

Ka pasur më shumë se 71,000 përpunues në Evropë dhe më shumë se 68,000 në Bashkimin Evropian. Më shumë se 5,300 importues u numëruan në Evropë dhe gati 4,600 në Bashkimin Evropian. Rritje veçanërisht e fortë u vu re për importuesit, të cilat u rritën me shifra të dyfishta. Vendi me numrin më të madh të përpunuesve ishte Italia (më shumë se 18,000), ndërsa Gjermania kishte më shumë importues (gati 1,700).

Tregu organik evropian: Shitjet me pakicë tejkalojnë shifrën prej 37 miliardë euro

Shitjet me pakicë në Evropë u vlerësuan në 37.3 miliardë euro (34.3 miliard euro në Bashkimin Evropian). Tregu më i madh ishte Gjermania (10 miliardë euro). Bashkimi Evropian përfaqëson tregun e dytë më të madh të vetëm për produktet organike në botë pas Shteteve të Bashkuara (40 miliardë euro).

Normat e rritjes me dy shifra të shitjeve me pakicë në vitin 2017

Tregu evropian regjistroi një normë rritje prej pothuajse 11 për qind, që është hera e tretë që shitjet me pakicë kanë pasur një normë rritëse me dy shifra që nga kriza financiare. Ndër tregjet kryesore, rritja më e lartë u vërejt në Francë (18 përqind). Në dekadën 2008-2017, vlera e tregjeve evropiane dhe të Bashkimit Europian është më shumë se dyfishuar.

Konsumatorët evropianë shpenzojnë më shumë për ushqimin organik

Në Evropë, konsumatorët shpenzuan 47 euro për ushqim organik për person në vit (Bashkimi Evropian: 67 euro). Shpenzimet e konsumatorëve për frymë në ushqimin organik janë dyfishuar gjatë dekadës së fundit. Zvicra shpenzonte më shumë para për ushqimin organik (288 euro për frymë në vitin 2017).

Danimarka ka pjesën më të madhe të tregut organik në botë

Globalisht, vendet evropiane përbëjnë pjesën më të madhe të shitjeve të ushqimit organik si një përqindje e tregjeve të tyre ushqimore. Danimarka është vendi i parë që tejkalon shifrën prej dhjetë për qind dhe ka pjesën më të lartë organike (13.3 për qind) në mbarë botën. Produktet individuale dhe grupet e produkteve kanë edhe aksione më të larta. Për shembull, vezët organike arrijnë rreth 30 përqind të vlerës së të gjitha vezëve të shitura në disa vende.

Anketa mbi bujqësinë organike në Evropë u krye nga FiBL dhe AMI. Grumbullimi i të dhënave FiBL u krye në kuadrin e studimit global mbi bujqësinë organike të mbështetur nga Sekretariati Shtetëror Zviceran për Çështjet Ekonomike (SECO), Qendra Ndërkombëtare e Tregtisë (ITC), Fondi për Mbështetjen e Coopit, NürnbergMesse dhe IFOAM – Organics International .