Reklame:

Mikroalgat po transformojne industrite tona ushqimore dhe kozmetike

Në një projekt kërkimor të financuar nga Europa në Spanjën Veriore, shkencëtarët mendojnë se mikroalgat mund të fillojnë një revolucion në sektorët e ushqimit dhe kozmetikës.

Katër specie të veçanta të mikroalgave po ekzaminohen në qendrën kërkimore në qytetin e Gijon. Ata janë në gjendje të prodhojnë Omega-3, një acid yndyror që përdoret si një plotësues dietik. Antioksidanti gjithashtu përdoret në industrinë kozmetike.

 

 

Mikroalgat janë mini bimë, kështu që të rriten, kanë nevojë për një burim konstant të dritës, qoftë natyrale ose artificiale, temperatura është gjithashtu shumë e rëndësishme për ta, ne përdorim një serë për të krijuar kushte të qëndrueshme të temperaturës për ta, idealisht midis 15ºC dhe 20ºC Dhe parametri i tretë i rëndësishëm është agjitimi. Mikroalgat duhet të jenë në lëvizje të vazhdueshme, kështu që drita arrin ne tërë organizmin, kështu që procesi metabolik është më efikas.

Shkencëtarët që kontribuojnë në këtë projekt kërkimor evropian përdorin një metodë komplekse për nxjerrjen e dy vajrave Omega-3 dhe antioksidantë. Ata thonë se nuk përdoren tretësa kimikë. Dioksidi i karbonit përdoret për të thyer membranat që mbrojnë komponimet brenda algave të vogla. Shkencëtari i ushqimit neoalga Víctor Casado Bañares shpjegoi procesin e nxjerrjes.

“Ne injektojmë dioksidin e karbonit në mikroalgat në temperaturë shumë të lartë, presioni mund të arrijë deri në 300 ose 400 bare.Ne kemi një solucion të tretshëm që përmban si vajrat e gazrave ashtu edhe ato mikroalgave.Ne pastaj lëshojmë zgjidhjen përsëri në presionin normal atmosferik. është lëshuar në ajër ose riciklohen për procese të mëtejshme. Duke qenë më të rënda, vajrat e mikroalgave qëndrojnë në fund të kontejnerit dhe ne mund t’i rimarrim ato. “

Peshku është burimi kryesor i acideve yndyrore Omega-3, por nxjerrja është konsideruar joefikase dhe e paqëndrueshme. Shumica e llojeve të peshqve shfrytëzohen plotësisht ose shfrytëzohen plotësisht. Shkencëtarët si Biologu María Álvarez nga projekti hulumtues i Neoalgae janë të bindur se mikroalgat janë një alternativë më e besueshme.

 

 

“Përqendrimi i Omega-3 në mikroalga është shumë më i lartë sesa në peshk Është e rëndësishme të kuptoni se Omega 3 nga mikroalgat është shumë më e natyrshme.Gjoni nuk prodhon natyrisht Omega3.Kjo kryesisht e grumbullon duke ushqyer mikroalgat.Pra, ne po shkojmë drejt në burimin primar të Omega 3 “.

Kompania tashmë ka shitur të dyja shtesat dietike dhe produktet kozmetike të bazuara në Omega-3 dhe antioksidantë të nxjerra nga mikroalgat. Drejtori i Neoalga Ignacio Albert dëshiron ta bëjë prodhimin më konkurrues në një treg gjithnjë në ndryshim.

“Teknologjia është aktualisht e shtrenjtë, kështu që produktet rezultuese janë më të kushtueshme se të tjerët në dispozicion në treg, por çmimet duhet të moderohen kur ne të fillojmë të rritim teknologjinë dhe gjithashtu shpresojmë se legjislacioni evropian do të evoluojë dhe do ta bëjë më të vështirë nxjerrja e këtyre produkteve duke përdorur tretëshem kimikë Në atë moment, teknologjia jonë më e qëndrueshme do të bëhet më e përhapur dhe çmimet e produkteve do të ulen “.

Shkencëtarët këtu vlerësojnë kërkesën globale të Omega-3 në total rreth 260,000 ton në vit. Një treg duket se është gati për t’u pushtuar nga mikroalgat.