Farat e kungullit kanë një shijë të shkëlqyer sa që kanë gjetur një vend të pazëvendësueshëm në shumë receta. Ato janë ideale, jo vetëm sepse përmbajnë yndyra dhe fibra, por edhe mbajnë zemrën të shëndetshme dhe ulin ënjtjet.
Si t’i hani fara kungull?
Nëse keni menduar se si të hani farat e kungujve dhe t’i futni ato në dietën tuaj, provoni pjekjen ose bluarjen e tyre, ose duke përdorur ato si zbukurim.
Fara e kungullit janë fara të ngrënshme, Cucurbita pepo, ose mund të jenë nga llojet e tjera të kungujve dhe janë pjesë të gatesave popullore në shumë vende të botës. Këto farë të pangopur janë me ngjyrë të bardhë. Pasi t’i hiqni lëvoret, farat e brendshme zakonisht janë të holla dhe të gjelbërta. Megjithëse termi “farat e kungujve” i referohet teknikisht varieteteve të papjekura ose të pashkoqur, varietetet më të zakonshme që do të gjeni në Amerikën e Veriut dhe Amerikën Qendrore janë të pjekura, të pangopura dhe të kripura.
A mund t’i hani farat e kungujve?
Sigurisht, ju mund t’i hani farat e kungujve. Ka shumë arsye pse ju duhet t’i hani ato, për shkak të përbërësve ushqyese:
Janë të pasura me antioksidantë, phytonutrients dhe acide fenolike, të tilla si acidet coumaric, ferulic, caffeic dhe vanillic.
Përmban vitaminën E.
Janë burim i pasur me magnez, fosfor, bakr, kalcium, kalium, hekur, zink dhe vitaminë K.
Farat e kungullit kryesisht mbajnë proteina të cilësisë së lartë. 100 gr. fara sigurojnë 30 gr. ose 54 për qind të sasisë së rekomanduar ditore të proteinave.
Për shkak se këto janë fara me përmbajtje të lartë të fibrave, përmes tyre rritni marrjen e fibrave, duke ju ndihmuar të arrini shumën ideale prej 50 gramësh për 1,000 kalori të konsumuara.
Kombinimi unik i antioksidantëve të gjetur në këto fara japin mbështetje mbresëlënëse trupit dhe redukton stresin oksidativ.
Këtu janë disa mënyra për të ngrënë fara kungulli.
Pjekja
Mënyra më popullore dhe me e thjesht për t’i ngrënë farat e kungullit është pjekja e tyre në furrë me kripë apo edhe zierja ose duke i përdorur si erëza në gatime.
Salcë Pesto
Ju mund të grini ose t’i copëtoni fara tuaj dhe t’i përfshini në salcë pesto për një kafshim aromatik.
Bollgur – Drithë (kryesisht grurë ose misër)
Së bashku me fruta të freskëta në mëngjes, ju mund t’i hidhni disa fara kungull në bollgurin tuaj që mund të bëjë atë një vakt edhe më të shëndetshme.
Granola (është ushqim për mëngjes i përbërë nga tërshëra, arra, mjaltë ose ëmbëltuese të tjerë)
Për njerëzit që bëjnë granola në shtëpi, farat e kungullit janë një shtesë e veçantë dhe e shijshme.
Zbukuroni në supë
Ju mund të shtoni farat e pjekura në majë të supës së kungullit, ose në ndonjë supë tjetër si një zbukurim i shijshme.
Sallatë
Përzierja e farave në sallata është një mënyrë e shkëlqyer për të marrë më shumë nga ushqimi juaj; këto fara janë veçanërisht të mira dhe me shije agrume ose me shije frutash në sallatë.
Puding orizi
Duke shijuar pudingun me oriz shtoni farat për një përtypje të këndshme në gatimet popullore.
Bluani
Ju mund t’i bluani farat dhe t’i shtoni në kifle apo në keke ose përzierje të bukës, si për shijen ashtu edhe si një shtesë ushqyese.
Si t’i ruani farat e kungujve?
Nëse blini këto fara në masë ose i tërhiqni direkt nga një kungull, do të doni që farat të jetë e pastër dhe e thatë para se t’i ruani ato.
Ju do të duhet të pastroni, piqni ose t’i thani farat tërësisht, në varësi të formës që i merrni.
Ato duhet të ruhen në një enë hermetike në frigorifer, ku do të mbahen deri në 6 muaj.
Megjithatë, dendësia dhe aroma e lëndës djegëse do të fillojë të zvogëlohet pas 2 muajsh.