Për të kompensuar humbjen e cilësive ushqyese dhe organoleptike për shkak të transformimeve industriale. Përpunuesit i shtojnë produkteve të tyre, mbrojtes cilësie, ose vitamina sintetike.
Në francë janë identifikuar disa crregullime shëndetësore si: alergjitë, zhvillimi i çrregullimeve ose sëmundjet e zemrës dhe të enëve të gjakut. Supozohet, por ende nuk eshte konfirmuar per: kancer, sëmundje neurologjike.
A janë produktet organike të sigurta nga rreziqet e tilla?
A janë lejuar të gjitha aditivët në produktet organike?
Nëse një produkt konvencional mund të përmbajë dhjetëra aditivë të ndryshëm, një produkt organik rrallë përmban më shumë se pesë. Në më shumë se 300 aditivë ushqimorë të autorizuar në konvencionale , bio autorizon vetëm rreth pesëdhjetë. Vetem këto konsiderohen të sigurta. Për secilën prej tyre, rregullorja organike specifikon llojet e ushqimit ku është e mundur për t’i gjetur ato. Për shembull, dioksidi i titanit (E171) dhe dioksidi i silikonit (E551) janë të ndaluara. Këto përmbajnë nanogrimca që janë potencialisht të rrezikshme për njerëzit. Dy mbrojtës problematike mbesin të autorizuara: nitrat natriumi (E251) dhe nitrat kaliumi (E252). UFC Que Choisir ofron një rrjet për vlerësimin e aditivëve të lejuar të ushqimit, më të pranueshme për ata që duhet të shmangen.
Dhe për aromat dhe preservativet?
Produktet e përpunuara përdorin më shumë se 3,500 shije sintetike ose natyrore. Vetëm të ashtuquajturat aroma “natyrale” mund të hyjnë në përbërjen e një produkti organik. Kjo mundeson ndalimin e shumë produkte sintetike. Megjithatë, “aromat natyrore” mund të nxirren nga proceset kimike duke përdorur tretës ose nga mikroorganizmat. Termi “natyror” do të thotë se substancat vijnë nga kërpudha mikroskopike, ose nga bakteret e transformuara.
Rreth 50 prezervativë përdoren aktualisht në industrinë ushqimore, por vetëm 8 janë të lejuara në organikë. Kujdes nga pretendimet mashtruese. Në përgjithësi, në mënyrë organike ose konvencionale, përmendja “pa ngjyrues ose konservues” nuk do të thotë “pa shtues”. Një produkt “pa ruajtës” mundet, në fakt, të përmbajë antioksidantë, të cilët janë gjithashtu prezervativë, por jo në kuptimin rregullativ të termit. Kjo përmendje nuk përjashton që ushqimi ka pësuar trajtim fizik siç është pasterizimi ose rrezatimi.
Produktet organike nuk janë të përforcuara nga shijet artificiale, disa njerëz mund t’i gjejnë më të butë, por do t’i lejojë ata të rizbulojnë shijet e tyre autentike. Konsumatorët e rastit organik do të favorizojnë organikët për produkte të mbushura me aditivë, të tilla si ëmbëlsira dhe ushqime të gatshme. Në vend që të blejmë yogurts salcë, ata do të zgjedhin yogurts natyrore të përziera me bllokime shtëpi.
Si të dini se nga vijnë përbërësit?
Industrialistët shumë rrallë përcaktojnë origjinën gjeografike të përbërësve të ndryshëm që përdoren në produktet e përpunuara. Treguesi i vetëm “Bujqësia e BE-së dhe BE-së” nuk jep shumë informacion mbi origjinën e përbërësve. Produkti mund të përpunohet në Francë vetëm nga përbërës të huaj dhe do të shënohet “bërë në rajonin X”. Konsumatori do ta asimilojë atë në një produkt vendor, ndërsa të gjithë përbërësit e tij vijnë nga jashtë. Kur të paktën 98% e materialit bujqësor që përbën produktin është nga një vend, treguesit “BE” ose “jo BE” mund të zëvendësohen me emrin e vendit.