Reklame:

Dubai, Zvillim i bujqesise ne tokat e kripura

– Shkencëtarët në Dubai po zhvillojnë bimet si quinoa(ushqim)  që mund të lulëzojnë në tokat e kripura duke hyrë në pemët e botës.

Në një fermë eksperimentale në horizontin e gradaceles më të lartë në botë, hulumtuesit në Qendrën Ndërkombëtare për Bujqësinë Biosaline po përpiqen të ndihmojnë fermerët në Lindjen e Mesme dhe më gjerë të fitojnë një jetesë nga bimët e njohura si halofite. Këto bimë, nga quinoa te salicornia , lulëzojnë në mjedise të kripura dhe të thata ku bimë kryesore si gruri ose oriz do të thaheshin.

Shqetësimet rreth ndryshimeve klimatike, rritjes së popullsisë dhe degradimit të tokave bujqësore pjellore shtojnë urgjencën për punën e ICBA, e cila shkon në një buxhet prej 15 milionë dollarë në vit.

Kombet e Bashkuara parashikojne se prodhimi i ushqimit duhet të rritet 60 për qind në tridhjetë vjet për të përmbushur kërkesën, ndërsa fitimet në prodhimin e kulturave po ngadalësohet.

“Ju mund ta shihni katastrofën që vjen. Unë nuk mund ta kuptoj pse njerëzit nuk po veprojnë për ta parandaluar kete “, thotë Ismahani Elouafi , drejtor i përgjithshëm i ICBA. Qeveritë hezitojnë të investojnë në ushqime të reja dhe mbeten të lidhura ngushtë me prodhimet e rrënjës që “po kërkojnë shumë ujë”.

Nëpërmjet edukimit selektiv, instituti për hulumtim jo fitimprurës zhvilloi pesë lloje të quinoa – një kokërr të pasur me proteina dhe pa gluten që shijonte si oriz i zhveshur – që rritet veçanërisht mirë në tokë të kripur. Qendra i prezanton ato në Egjipt dhe Marok.

Agronomët në ICBA kultivojnë disa ngastra me rërë në pjesën e brendshme të shkretëtirës së Dubait. Një kullë ku temperatura është mbajtur në 2 gradë Celsius (36 gradë Fahrenheit) duke mbrojtur frytet e përpjekjeve të tyre: 14.000 lloje të farave nga më shumë se 250 specie bimore.

Këto fara janë të mjaftueshme për përdorim të provës, por një zbulim i madh për prodhimin e halofit në shkallë të gjerë kërkon mbështetje nga qeveria apo biznesi. Mbjellja e një kulture të re është vetëm hapi i parë për ICBA, i cili operon me projekte në 28 vende nga Senegali në Bangladesh dhe SHBA, Suedi dhe Emiratet e Bashkuara Arabe në mesin e donatorëve të saj të lartë. Qendra duhet të transformojë fitimet laboratorike në suksese komerciale.

“Aspekti i marketingut është jetik”, tha Dionyssia Lyra, një agronomi halofite në ICBA. “Ne kemi nevojë për reklama. Ne kemi nevojë për kuzhinier. ”

Quinoa është shpesh më e shtrenjtë se gruri, dhe shumë njerëz nuk janë të njohur me produktet e bëra prej saj. Për të bërë përparim në Egjiptin rural, ICBA organizoi punëtori gatim për 120 gra për t’i stërvitur ata për të përgatitur ushqim nga kulturat tolerante ndaj kripës.

Wajih Syed, bashkë-themelues i Kinwa Foods Pvt Ltd., kaloi më shumë se dy vjet duke bindur fermerët në Pakistan për të mbjellë fara quinoa të furnizuara nga ICBA në tokë të kripura.Kjo bime mund t’i jape fermereve deri në 20 për qind më shumë fitim se gruri, dhe disa kultivues kanë filluar ta kultivojnë atë në tokë që nuk është më pjellore për kulturat tradicionale, tha ai. Megjithatë drithi mbetet një produkt i ngrohtë.

“Ndryshimi i zakoneve ushqimore të para një mijë vitesh nuk është një punë e lehtë,” tha Syed. “Unë nuk shoh quinoa të bëhet një ushqim kryesor në Pakistan për të paktën dekadën e ardhshme.”