Reklame:

Analiza e tokes: Pse eshte e rendesishme

Pse behet analiza e tokes?

Njohja e lëndës ushqyese të saktë që gjendet në tokën tuaj dhe pH është hapi i parë i çdo programi të prodhimit të kulture të shëndetshme. Kulturat zakonisht rriten në një shumëllojshmëri të gjerë të llojeve të tokës dhe kërkesave të ndryshme të plehut, në varësi me shëndetin dhe gjendjen e tokës. Zbatimi i shumë lëndëve ushqyese mund të rezultojë në mosbalancim në tokë dhe përfundimisht të ndikojë në mjedisin dhe ujin e ndotjes dhe krijesat nën të.

Çfarë është pH e tokës?

PH e një toke është matja e aciditetit ose alkalinitetit të saj bazuar në një shkallë prej 0 deri në 14. Zero paraqet aciditet shumë të fortë, ndërsa nga ana tjetër katërmbëdhjetë është alkaline ekstreme, dhe shtatë është neutrale. PH e një toke ideale në një fermë duhet të jetë në rangun prej 6.0 në 7.5. Nëse pH bëhet pak i ekuilibruar, ajo ndikon drejtpërdrejt në disponueshmërinë e lëndëve ushqyese në tokë. Produktet me gëlqere përdoren në tokë që është e thartë ose acid, ndërsa tokat alkaline kërkojnë që produktet e squfurit të aplikohen. Rregullimi i pH-së së një toke të fermës mund të zgjasë disa vjet por është vendimtare për të kryer detyrën gradualisht për marrjen e duhur të lëndëve ushqyese dhe shëndetin e bimëve.

Si të merrni testin tuaj të tokës

Ju mund të merrni tokën e fermës tuaj të testuar në laboratore të pavarura, ose ne institutet bujqesore.

Për të marrë një mostër të tokës:

  • Përdorni një lopatë, sondë toke, tuba të mostrimit, gërshërë toke ose ndonjë mjet ideal;
  • Shembull në një thellësi prej 5 deri në 7 inç;
  • Hiqni të gjithë barin, gurin, shelgun ose mbeturinat;
  • Merrni 6 ose 7 mostra, përzierjeni tërësisht në një kovë plastike dhe sigurohuni që të grumbullohen përafërsisht 1 njollë toke;
  • Përhapet mbi një letër të thatë si një gazetë dhe le të thahet për 24 orë. Shumica e laboratorëve preferojnë tokat e thata. Megjithatë, mund të mbetet pak lagështi;
  • Etikoni mostrën dhe dërgojeni në qendrën e testimit ose në laborator.

Rezultatet do të informojnë teknikët e tokës për rekomandimet që do të korrigjojnë gjendjen e saj; nga çdo rregullim i pH ose mungesa e plehrave dhe lejimi i qasjeve gjithëpërfshirëse për fekondimin e pjesës së fermës.

Avantazhet kryesore të testimit të tokës bujqësore

Ai informon fermerin e shëndetit aktual të tokës së fermës dhe si ta përmirësojë atë

Pjelloria e tokës është përcaktuar nga vetitë biologjike, kimike dhe fizike të tokës. Prona të tilla si struktura, cilësi e tokës dhe ngjyra janë të dukshme në sy. Megjithatë, është e vështirë të shihet përbërja kimike e tokës. Prandaj, ka nevojë për diagnostikimin e dheut dhe për këtë arsye kampionimi i tokës është kritik. Testet e tokës përdoren për të përcaktuar nivelin e lëndës ushqyese të tokës dhe përmbajtjen e pH. Të armatosur me këtë informacion, fermerët mund të përcaktojnë sasinë e plehut dhe llojin e saktë që nevojitet për aplikimin për të përmirësuar tokën në fermën tuaj. Kjo është thelbësore sepse tokat pjellore janë të nevojshme për të rritur të korrat e shëndetshme.

Testi i tokës çon në minimizimin e shpenzimeve të plehrave

Njohja e mangësive të sakta që po përjeton toka juaj do të rezultojë në humbjen zero të inputeve të tilla të fermës. Sasia dhe lloji i plehrave të drithërave dhe tokës duhet të parandalojë fermerët nga humbja e parave në aplikimin e panevojshëm të plehrave shtesë. Për më tepër, ushqyesve të tillë si kaliumi dhe fosforët që janë pjesë e plehrave inorganike janë burime shumë të kufizuara. Furnizimi i tyre është i kufizuar ose tepër i kufizuar; duke nënkuptuar se duhet të jemi të kujdesshëm në përdorimin për të parandaluar mungesën e ardhshme të burimeve të tilla të kufizuara.

Rezultatet e testimit të dheut mbi mbiprodhimin e kufizuar

Aplikimi i plehut në tokën tuaj pa e ditur ushqimin e saktë dhe faktik që i nevojitet do të çojë në mbipërdorim. Testimi i tokës suaj para dhe marrja e rekomandimeve të fertilizimit të informuar parandalon fermerët që të aplikojnë sasi të tepërt të plehrave dhe minimizimin e dëmeve mjedisore që lidhen me to. Mbi-fertilizimi mund të rezultojë me ndotjen e ujit, kullimin e lëndëve ushqyese dhe dëmtimin e pakthyeshëm të jetës ujore. Vetëm një test i thjeshtë i tokës mund të parandalojë të gjitha këto efekte negative mjedisore. Për më tepër, përdorimi i tepruar i plehut mund të jetë i dëmshëm jo vetëm për mjedisin, por gjithashtu mund të shkaktojë djegjen e plehrave në prodhime.

Fermerët lehtë mund të shmangin degradimin e tokës

Nga hulumtimi është vlerësuar se çdo vit humbasin më shumë se 24 miliardë ton tokë pjellore për shkak të erozionit që shkaktohet nga menaxhimi i pabalancuar i tokës. Për më tepër, degradimi i tokës prek ndjeshëm jetesën dhe shëndetin e rreth 1.5 miliardë njerëzve. Rivendosja e tokës është një proces i kushtueshëm, i vështirë dhe që merr shumë kohë. Prandaj, menaxhimi më i mirë i tokës përmes testimit të tokës është një rrugë më e lehtë për t’u marrë dhe zbatimi i sasive të duhura të plehrave është eficent dhe justifikuar financiarisht.

Fermerët me toka pjellore mund të kontribuojnë në ushqimin e popullsisë në rritje në botë

Brezat e tanishëm vënë më shumë presion në tokë se kurrë më parë. Ka nevojë për toka pjellore për të prodhuar rendiment që do të ushqejë popullsinë gjithnjë në rritje në botë. Përmirësimi i shëndetit të tokës nënkupton më shumë kultura, potencialisht duke mbyllur çështjet e sigurisë ushqimore në botë. Kjo përfundimisht do të sjellë një jetë më të mirë për miliona njerëz. Testimi i tokës është hapi i parë në menaxhimin e tokës. Aktiviteti u jep fermerëve informacion të vlefshëm që i ndihmon ata të përmirësojnë shëndetin e tokës; tokat e shëndetshme përfundimisht nënkuptojnë të korra të shëndetshme!

Rëndësia e testimit të tokës ka qenë në ekzistencë që nga vitet e hershme. Llojet e ndryshme të tokave dhe variacionet në pronat e tokës janë faktorë të rëndësishëm që duhet shënuar në bujqësi. Cilësi e tokës, lagështia e tokës dhe kimia e tokës janë përcaktues të asaj se cilat kultura mund të kultivohen dhe sa prodhim mund të prodhojë ferma.