Nderkohe qe ne te gjithe boten behet thirrje per produkte bujqesore bio dhe organike ne Itali fermeret jane te prirur te mos heqin dore nga perdorimi i pesticideve. Shume prej tyre mendojne se aktualisht eshte e pamundur qe kulturat bujqesore te japin rendiment prodhimi pa perdorimin e pesticideve mbrojtes ne bujqesi. Por gjithesesi fermeret dhe specialistet ne nje takim ne Lombardi kane qene ne nje mendje per perdorimin sa me te kufizuar dhe te pergjegjshem te pesticideve duke respektuar sigurine e konsumatorit.
Në takimin e fundit te bordit të Drejtorëve të Shoqatës Agrare të Lombardisë, u diskutua raporti i prof. Luigi Mariani. Ne kete takim te pranishmit kembengulin per përdorimin në përputhje me rregullat për agrokimikatet ekologjike, te vilat në mënyrë të ngjashme me atë te barnave që përdoren në mjekësinë njerëzore, janë jashtëzakonisht të dobishme për të mbrojtur prodhimet dhe bagëtinë nga dëmtuesit, patogjenet dhe barërat e këqija.
Në mënyrë të veçantë ajo u konsiderua pozitive nxitja e përdorimit “më të përgjegjshem” të pesticideve, për të mbështetur praktikat e reja të prodhimit të integruara me mjedisin. Kompania Agrare konstaton se qëndrueshmëria mjedisore dhe ekonomike e prodhimit bujqësor, të shëndetit dhe të sigurise ushqimore, duhet të jenë objektiva të përbashkëta për çdo person te arsyeshëm. Racionalizimi i përdorimit të produkteve për mbrojtjen e bimëve është në këtë kuptim një sfidë për të gjithë operatorët në sektorin e, si në teknikat e prodhimit “konvencionale” se në “biologjike” .
Por pa pesticide aktualisht nuk është e mundur për të arritur produktivitetin e mjaftueshme për të siguruar sigurinë e ushqimit në nivel global dhe kjo është për shkak se pjesa me e madhe e kulturave bujqesore rreth 70% të nevojave të njeriut per kalori (grurë, oriz, misër, soje dhe elbi) pa ndihmën e produktet e mbrojtjes së bimëve mund të humbasin më shumë se 30% të prodhimit të tyre. Fermerët italianë sot janë gjithnjë e më profesional në përdorimin e produkteve të mbrojtjes së bimëve, siç mund të konkludohet nga statistikat perdorimi i pesticideve ka rene me -1.8% në vit në Itali nga viti 2003 deri në vitin 2016.
Pa pesticide (duke përfshirë produktet e bakrit e përdorur gjerësisht në prodhimin organik), prodhimi i verës italiane mund të bjerë me 50%, duke shkaktuar një krizë më shumë për eksportet Italiane.
Për këtë Shoqata Bujqësore Lombardia avokon per një përgjegjshmeri dhe jo demagogji për një çështje delikate dhe komplekse, e cila është për fat të keq e lehtë për të futur elemente të mjegullta dhe spekulative. Një qasje proaktive që lejon për të kombinuar përpjekjet e shkencëtarëve, dhe prodhuesit bujqësorë me ato të ligjvënësit për të kapërcyer logjikën shpesh çorientuese te procesit të prodhimit (Bio kundër “konvencionale”), duke u përqëndruar në zhvillimin e produkteve të karakterizuar nga nivele me cilësi të lartë dhe të matshme , gjithashtu duke mbrojtur të drejtat e konsumatorit. (agricultura.it)