Reklame:

Rreziqet nga kermilli i zhveshur

Specialistët e bujqësisë vlerësojnë gjithnjë e si më të rrezikshëm për prodhimet bujqësore ato që quhen kërmij të zhveshur, ose kërmilli pa guaskë. Në sezonin e vjeshtës kërmijtë e zhveshur po bëhen gjithnjë e më të zakonshëm. Ata shijojnë sidomos prodhimet e reja. Ata konsumojnë fidanët si dhe vrimat brenda gjetheve. Më së shpeshti këta dëmtues ushqehen natën, dhe në ditë ata fshihen nën plisat e tokës.

Si të njohim praninë e kërmijve në fushë?

Specialistët paralajmerojne fermerët qe të jenë tepër të kujdesshëm. Nëse ata shohin  gjurmë të mukusit në bimë dhe në tokë, do të thotë që vizitorët e paftuar janë shfaqur në kulturë. Dëmtuesin shfaqen sidomos në afërsi të kanaleve, në livadhe të lagështa, djerrina dhe kopshte, prej nga ata  mund të lëvizin në kulturat bujqësore të mbjellura.

 

 

Dëmet që kërmijtë shkaktojnë

Është llogaritur që kërmijtë e zhveshur që sulmojnë kryesisht në agim me lindjen e diellit janë të aftë të shkatërrojnë 5% të fidanëve, si dhe 10% të bimësisë së një fushe dhe mbi 50% të gjetheve..

Specialistët këshillojnë trajtime kimike për goditjen e kërmijve të zhveshur nëse dëmet e shkaktuara prej tyre janë të konsiderueshme.