Reklame:

Doni zgjidhje per ushqime te shijshme dhe te sigurta? Tani mundeni!

Shume njerez gabimisht besojne se ushqimi eshte vetem ushqim, mirepo ata nuk mund te largohen nga e verteta. Ekziston nje ndryshim i madh midis ushqimeve te modifikuara gjenetikisht dhe ushqimeve te pa modifikuara gjenetikisht (GMO free). Le t’a shohim dallimin nga afer.

Çfare saktesisht jane ushqime te modifikuara gjenetikisht?

Ushqimet e modifikuara gjenetikisht jane kur nje gjen futet ne nje organizem qe normalisht nuk gjendet ne ate produkt. Gjeni zakonisht eshte nga nje virus ose baktere dhe eshte projektuar per te ndryshuar menyren se si rritet ai ushqim. Besohet se ky gjene mund te ndryshoje kodin gjenetik ne bime ose kafshe dhe t’i beje ata me rezistent ndaj demtuesve ose gjera te tjera qe do t’i vrisnin apo do t’i demtonin, gjithashtu do te bej qe te rritet apo piqet me shpejt, dhe nje ashtu do t’a bente kulturen me produktive qe te jep sasi me te madhe te frutit.

Pse modifikim gjenetik te produkteve?

Kerkon me pak para per t’a prodhuar, rrjedhimisht  kosto me e lire e prodhimit, fitim me i larte.

Me pak herbicide dhe pesticide jane te nevojshme qe nenkupton kursim per kompanite prodhuese.

Sasia e prodhuar nga bima e modifikuar gjenetikisht eshte  me e madhe se sa bima e trajtuar ne menyre natyrale.

Pse duhet te jeni kunder ushqimeve te modifikuara gjenetikisht?

Duke perzier gjene nga specie krejtesisht te palidhura, inxhinieria gjenetike nxjerr nje mori efektesh anesore te paparashikueshme. Per me teper, pavaresisht nga lloji i gjeneve qe futen, vete procesi i krijimit te nje fabrike gjenetikisht te modifikuar mund te rezultoje ne demtim masiv te kolateralit qe prodhon toksina te reja, alergjin, substanca kancerogjene dhe mangesi te vlerave ushqyese.

Cfare jane ushqimet organike apo GMO free?

Sigurisht, shume njerez e konsiderojne faktin se ushqimet organike jane shume me te shendeteshme se sa produktet e modifikuara gjenetikisht. Pse eshte kjo? Ushqimet organike jane shume me te shendeteshme per faktin se ato trajtohen ne menyre natyrale dhe me herbicide, te cilat jane te certifikuara organikisht dhe te cilat kane nje sistem rigoroz te kontrollit.

Kulturat organike nuk perdorin hekzanin toksik. Shume vajra si soje, miser dhe kanola perdorin hekzanin per nxjerrjen e vajrave. Hekzani eshte nje neurotoksine.

Llumi i ujerave te zeza nuk lejohet te perdoret ne produktet organike.

Mishrat organike nuk kane ndonje hormon rritje qe u shtohet atyre. Studimet tregojne se produktet e mishit me hormone te rritjes mund te ndikojne negativisht ne sistemin kardiovaskular.