Reklame:

Kultivimi organik i ullirit, trefishohen siperfaqet ne mbare boten

Zona organike e tokës e përdorur për kultivimin e ullirit në të gjithë botën është pothuajse trefishuar që nga viti 2004.

Toka bujqësore e përdorur për kultivimin e ullirit është rritur vazhdimisht çdo vit dhe është pothuajse trefishuar që nga viti 2004, sipas një studimi vjetor të bujqësisë organike globale.

Edicioni i njëzetë i Raportit Botëror të Bujqësisë Organike  dha një pasqyrë të detajuar të gjendjes së bujqësisë organike anembanë botës.

Duke përdorur të dhëna nga 181 vende, sondazhi zbuloi se viti 2017 (viti i fundit për të cilin ishin të disponueshme të dhëna) ishte një vit rekord për bujqësinë organike globale.

Jo vetëm që fusha e tokës bujqësore organike është rritur në të gjithë botën, kështu eshte rritur edhe numri i prodhuesve organikë, ndërsa tregu organik me pakicë vazhdon të rritet në madhësi.

Toka bujqësore e dedikuar për prodhimin organik tani mbulon rreth 173 milion hektarë dhe kultivohet nga 2.9 milion fermerë. Sasia e prodhimeve organike shitur në mbarë botën përfaqësonte një vlerë totale prej 97 miliardë dollarësh në 2017.

Sondazhi gjithashtu ofron njohuri për kulturat qe kultivohen në tokën bujqësore organike. Rreth 2 010 000 hektarë tokë bujqësore organike në botë u përdorën për kultivimin e ullirit në 2017. Kjo është rritur pothuajse trefish nga 778,000 hektarë në vitin 2004, kur u mblodhën të dhënat për mënyrën se si përdoret toka bujqësore.

Sipas raportit, njëzet përqind e tokës bujqësore organike në botë u përdor për kultivimin e ullinjve. Ullinjtë jane në kategorinë e të mbjellave të përhershme, të cilat së bashku me frutat dhe perimet e thata përjetuan rritje prej më shumë se 15 për qind në krahasim me vitin e mëparshëm.

Në 2017, 8.3 përqind e pemëve të ullirit të tokës ishin nën prodhimin organik.

Një vështrim më i hollësishëm në të dhënat gjeografike të detajuara zbuloi se pothuajse 70 përqind e ullishteve organike në botë janë në Evropë , e ndjekur nga Afrika e Veriut me gati 30 përqind – pothuajse tërësisht (99 përqind) në Tunizi.

Tunizia është në të vërtetë vendi me zonën më të madhe të tokës organike kushtuar kultivimit të ullirit, me më shumë se 629,000 hektarë. Kjo pasohet nga Italia me 570,000 hektarë dhe Spanja me 480,000 hektarë, ndërsa Turqia me 202,000 hektarë dhe Greqia me 124,000 hektarë ndjekin në vendin e katërt dhe të pestë.

Shifrat e paraqitura në studim zbulojnë fakte të tjera interesante: 15.5 për qind e pemëve të ullinjve të Tunizisë janë organike, krahasuar me vetëm 8 për qind në Spanjë, prodhuesi më i madh në botë i ullirit.

Një vështrim më i afërt në Francë , një nga prodhuesit më të vegjël të botës, tregoi se ajo ka pjesën më të madhe të ullinjve organikë: 27.3 përqind e prodhimit të ullirit është certifikuar si organike. Kultivimi organik është gjithashtu i madh në Slloveni dhe Itali, ku pak më shumë se 20 përqind e ullishteve janë organike, ndërsa Qipro vjen në vendin e pestë, pas Tunizisë, me 14.6 përqind.

Duke u kthyer në Tunizi, ajo gjithashtu qëndron si vendi me zonën më të madhe bujqësore organike në Afrikë, me 757,000 hektarë. Në vitin 1999, ishte vendi i parë afrikan që vendosi një rregullore organike, ndërsa miratoi një program kombëtar për të rritur prodhimin organik. Në 10 vitet e fundit, ajo ka parë një rritje në eksportet organike dhe Tunizia është një nga 10 vendet që përjetoi rritjen më të madhe në tokën bujqësore organike në vitin 2017.

Evropa ka përjetuar një rritje prej 92 përqind të kultivimit të ullinjve organik në 10 vitet e fundit. Vetëm 10 për qind e tokës së saj të përhershme organike të përhershme përdoret për kultivimin e ullirit, por është ende kontinenti me sipërfaqen më të madhe të tokës organike që përdoret për ullinj: 1.46 milion hektarë tokë bujqësore janë të mbuluara me pemë ulliri.

Në Afrikë, kjo arrin në 635,000 hektarë, pothuajse të gjitha që ndodhen në Tunizi, ndërsa në Amerikën Latine 64,000 hektarë përdoren për kultivimin e ullinjve organikë. Pemët ulliri organike në Azi mbulojnë afro 41,000 hektarë, ndërsa në Amerikën e Veriut kjo zonë është një modeste 1,800 hektarë.

Sipërfaqja e dedikuar për kultivimin organik të ullinjve po vazhdon të rritet globalisht. Ka pasur një rritje prej 8.3 përqind midis 2016 dhe 2017 dhe kjo është e detyruar të vazhdojë të rritet ndërsa 18 përqind e tokës bujqësore që përdoret për ullinj është aktualisht në kthim dhe në rrugën për t’u bërë plotësisht organike.