Të pasur me fibra dhe vitamina, patëllxhani është një perime ushqyese që ju mban në gjendje të mirë shëndetësore.
Patëllxhani mund të konsiderohet si një frutë dhe një perime, por në gjuhët e nënkontinentit indian, patëllxhani përshkruhet si “mbreti i perimeve” për shkak të efekteve të saj të larmishme dhe funksionale mjekësore. A është patëllxhani me të vërtetë i mirë për shëndetin tuaj? Këto perime, të cilat janë me ngjyrë vjollce ose ngjyrë të zezë, janë një element i domosdoshëm i kuzhinës turke dhe përdoren në meny të ndryshme. Patëllxhani jo vetëm që i shton shije ushqimeve, por gjithashtu ka shumë përfitime për shëndetin. I pasur me vlera të larta ushqyese, patëllxhanët përmbajnë vitamina C, K dhe B6, tiaminë, niacinë, magnez, fosfor, folatë dhe kalium dhe nuk kanë pothuajse asnjë yndyrë të ngopur.
Historia e patëllxhanit
Patëllxhan, ose solanum melongena, është një bimë shumëvjeçare tropikale në familjen Solanaceae dhe kultivohet si një bimë vjetore në klimë të butë. Për herë të parë u kultivua në Indi në shekullin e 5 para Krishtit Para epokës së Mesme, patëllxhani u fut në Afrikë, pastaj u përhap në Itali gjatë shekullit të 14-të, dhe sot lidhet më së shumti me Italinë. Më pas u përhap në Evropë dhe Lindjen e Mesme dhe shekuj më parë u soll në hemisferën perëndimore nga eksploruesit evropian. Aktualisht, Italia, Turqia, Egjipti, Kina dhe Japonia njihen si prodhuesit më të mëdhenj të patëlxhanit.
Varietetet e patëllxhanit
I njohur për aromën e tij të shijshme, patëllxhani ka shumë varietet. Varietetet më të njohura të patëllxhanit që kultivohen në Turqi janë “kemer” (forma ovale dhe të zeza), “halkapınar” dhe “bostan”, të cilat janë ideale për sallata. Përveç këtyre kultivarëve të prodhuar në Turqi, gjithashtu importohen edhe varietetet e tjera të patëllxhanit.
Patëllxhani japonez, i cili është bërë popullor viteve të fundit, gjithashtu ka përfitime të mëdha për shëndetin. Ngjashëm me kultivarët në Azi, patëllxhani japonez ndryshon nga varietetet e tjera me lëkurën e tij të hollë dhe aromën e ëmbël. Gjithashtu, 200 gramë patëllxhan japonez ka vetëm 20 kalori. Përmbajtja e natriumit është mjaft e ulët.
Këtu janë disa përfitime shëndetësore të patëllxhanit:
Të pasura me fibra
Fibra dietike gjenden vetëm në fruta, perime dhe drithëra. Ndihmon në tretjen e konsumimit të mjaftueshëm të ujit dhe ka shumë përfitime për sistemin gastrointestinal. Patëllxhani është mjaft i pasur me fibra. Patëllxhani ka sasi shumë të ulëta të yndyrës dhe kolesterolit, dhe është shumë i shëndetshme për njerëzit me probleme të mbipeshës. Përmbajtja me fibra gjithashtu pengon lirimin e hormonit të grelenit, i cili na tregon se jemi të uritur. Pra, patëllxhanët promovojnë ngopje dhe mund të jenë të dobishme për humbje peshe.
Burimi i antioksidantëve
Përveç që përmban një shumëllojshmëri të vitaminave dhe mineraleve, patëllxhani është shumë i pasur me antioksidantë. Antioksidantë janë substanca që ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga dëmtimet e shkaktuara nga substanca të dëmshme të njohura si radikale të lira. Studimet tregojnë se antioksidantët mund të ndihmojnë në parandalimin e shumë sëmundjeve kronike siç janë sëmundjet e zemrës dhe kancerit. Patëllxhani veçanërisht është i pasura me anthocyanins (janë një lloj flavonoidi, një klasë e përbërësve me efekte antioksidante. Gjetur natyrshëm në një numër të ushqimeve, anthocyanins janë pigmente që japin ngjyrë të kuqe, vjollcë, dhe blu bimëve të tyre të pasura), një lloj pigmenti që i jep bimës ngjyrën e saj të gjallë. Veçanërisht, një anthocyanin në patëllxhan quajtur nasunin ka shumë përfitime për shëndetin.
Rregullon sheqerin në gjak
Patëllxhani e mban nën kontroll sheqerin në gjak kryesisht për shkak se ajo është e pasur me fibra. Fibrat mund të ulin sheqerin në gjak duke ngadalësuar shkallën e tretjes dhe thithjen e sheqerit në trup. Thithja e ngadalshme mban nivelet e sheqerit në gjak të qëndrueshëm. Studimet tregojnë se polifenolet që gjenden në ushqime si patëllxhani mund të zvogëlojnë thithjen e sheqerit dhe sekrecionin e insulinës, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e sheqerit në gjak.
Mbron trupin kundër kancerit
Polifenolet në patëllxhan kanë efekte anti-kancer. Anthocyanins dhe acid chlorogenic mbrojnë trupin nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira dhe për të parandaluar rritjen e tumorit dhe përhapjen e qelizave të kancerit. Dhe meqenëse patëllxhanët ndihmojnë në formimin e qelizave të bardha të gjakut, ai është një burim i mirë i vitaminës C, një komponent i domosdoshëm i kërkuar për sistemin imunitar.
Patëllxhani është dietë–miqësore
Pjatat e kuzhinës turke janë të pasura dhe shumë të shijshme me patëllxhan që ka rolin udhëheqës.
Ju mund të shtoni lehtë patëllxhanin në dietën tuaj. Mund të jetë i pjekur në skarë, i pjekur ose i skuqur dhe i shërbyer me vaj ulliri dhe me disa erëza. Patëllxhanët mund të zvogëlojnë marrjen e karbohidrateve dhe kalorive, të cilat do të pasurojnë fibrat dhe vlerat ushqyese të ushqimit.
Burim i mirë i folatit
Patëllxhani është shumë i pasur me folate, një vitaminë B e rëndësishme që rikthen qelizat përballë rrezikut të kancerit të mitrës ose të mushkërive. Marrja e folës rekomandohet veçanërisht për gratë para shtatzënisë. Ajo mund të merret në mënyrë të rregullt pasi nuk është akumuluar në trup. Feta ndihmon në parandalimin e rrezikut të defekteve të lindjes te foshnjat e palindura dhe zvogëlon rrezikun e defektit të tubit nervor dhe defekteve të tjera të lindjes.
Patëllxhan për zemër të shëndetshme
Falë përmbajtjes së antioksidantëve, disa studime sugjerojnë se patëllxhanët mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Në një studim, lepujt me kolesterol të lartë u dhanë 10 ml lëng vezë të përditshme për dy javë. Rezultatet tregojnë se në lepujt u gjetën të kenë nivele më të ulëta të kolesterolit LDL dhe triglicerideve. Studime të tjera kanë treguar se patëllxhani mund të ketë një efekt mbrojtës për zemrën. Patëllxhani gjithashtu ndihmon për të balancuar nivelin e kolesterolit dhe mban nivelin e presionit të gjakut në një nivel të shëndetshëm falë kaliumit të saj.
Mbron shëndetin e trurit
Gjetjet e marra nga studimet e kafshëve kanë treguar se nasunin, i cili është një anthocyanin i gjetur në lëkurën e patëllxhanit, është një antioksidant i fuqishëm që mbron membranat e qelizave të trurit nga dëmtimi i radikaleve të lira. Hulumtimet gjithashtu sugjerojnë se anthocyanins ndihmojnë për të parandaluar dëmtimin e indeve nervore dhe lehtëson rrjedhjen e gjakut në tru. Kjo gjithashtu mund të ndihmon në përmirësimin e kujtesës dhe parandalimin e problemeve mendore të lidhura me moshën. Patëllxhani gjithashtu ndihmon në rivendosjen e qelizave të dëmtuara të trurit dhe mbrojtjen e qelizave.
Patëllxhan për shëndetin e kockave
Patëllxhani është veçanërisht i dobishme për njerëzit që përballen me rrezikun e degradimit të kockave dhe osteoporozës, pasi që është shumë i mirë për shëndetin e kockave. Përbërjet fenolike në patëllxhan ndihmon në forcimin e eshtrave dhe rritjen e dendësisë së mineraleve në eshtra. Përveç kësaj, patëllxhani është shumë i pasur me hekur dhe kalcium. Kaliumi në patëllxhan rrit pranimin e kalciumit. Pra, konsumimi i patëllxhanit ka shumë përfitime për shëndetin e kockave.
I mirë për lëkurën dhe flokët
Së bashku me të gjitha këto përfitime të patëllxhanit, perimet janë gjithashtu të mira për shëndetin e lëkurës dhe flokëve. Ajo mbron lëkurën në sajë të sasive të përziera të fibrave dietës dhe vitaminave të ndryshme që përmban. Gjithashtu pastron trupin nga radikalet e lira dhe të qelizave të vdekura, duke ndihmuar lëkurën të mbetet e pastër.