Te bukura per tu pare, te mira per tu ngrene dhe te mira per shendetin dhe bukurine. Forma e tyre e zemres dhe ngjyra e gjalle kenaqin pamjen dhe te perkedhelin nepsin edhe pse ato kane nje shije te embel, luleshtrydhet permbajne pak kalori dhe prandaj mund te perdoren ne nje diete per humbje peshe. Nga ana tjeter ato jane shume te pasura me vlera ushqyese dhe gjejne nje perdorim te gjere, madje edhe ne kozmetike (produkte te bera vete).
Vlerat ushqyese – Nje nga vlerat me te medha te frutave me ngjyre te kuqe eshte permbajtja e larte e vitamines C (pese luleshtrydhe permbajne me shume se nje portokalle) Keto substanca kane veti te rendesishme antioksiduese: luftojne radikalet e lira dhe plakjen e qelizave. Prandaj ato jane te dobishme si anti-plakje, por gjithashtu per te forcuar sistemin imunitar dhe per te mbrojtur sistemin kardiovaskular. Ato gjithashtu promovojne prodhimin e kolesterolit “te mire” dhe stabilizojne presionin e gjakut.
Luleshtrydhet jane shume te pasura me uje dhe permbajne pak kalori: 100 gram fruta do te beje me pak se 30. Ne anen tjeter jane gjithashtu te dobishme, sepse ato permbajne substanca qe ndihmojne per te aktivizuar metabolizmin e yndyrave dhe, ne saje te fibrave, te zvogeloje absorbimin e tij. Ato jane pra embelsire ideale, me kusht qe t’i shijoni ato me pak leng limoni dhe pa shtuar sheqer.
Si ti zgjedhim – Rregulli i arte eshte i vlefshem per te gjitha frutat: duhet te konsumohen atehere kur kane stinen edhe pse mund te gjenden ne çdo kohe : pjekuria zakonisht zhvillohet nga fundi i prillit fillimi i majit. Ne duhet te zgjedhim luleshtrydhe te pjekura, me nje pamje te forte dhe te paprekur, pa zorre. Megjithate, le te mos mashtrohemi nga ngjyra intensive dhe madhesia e frutave: ka varietete shume te shijshme, madje edhe te vogla dhe me ngjyra me te gjalla. Ne veçanti, luleshtrydhet e egra jane te vogla dhe te shijshme: jo rastesisht ato jane nje nga varietetet me te çmuara. Kur i çoni luleshtrydhet ne shtepi, hiqni menjehere ato nga tabakaja plastike dhe vendosini butesisht ne nje ene pa i mbivendosur ato. Duhet te eliminojme menjehere frytet e demtuara dhe mos harroni ti konsumoni ato brenda dy diteve te blerjes. Ato nuk duhet te lahen derisa t’i vendosim ne tavoline.