Pjeshket dhe perberja e tyre
80 ose 90 % e pjeshkes eshte e perbere nga uji. Ajo nuk permban shume kalori dhe mund te perdoret si nje diuretik ose per pastrimin e trupit. Ka edhe ushqyes te dobishem ne pjeshke. Keto perfshijne proteina, karbohidrate, beta-karotene, niseshte, yndyre, fosfor, fibra, selen, natrium, yndyre bimore, acide organike, kalcium, magnez, dhe kripera minerale.
Pjeshket si ushqim
Nutricionistet do te ju inkurajojme qe te perdorni pjeshken shpesh ne ushqimin tuaj. Nje diete e eksperteve me heret ka dal ne perfundim se duhet te pini leng nga pjeshka rregullisht pa shtuar sheqer. Marrja e kompostos eshte gjithashtu nje ide e mire. Ju mund te beni xhem ose diçka te ngjashme dhe te konsumoni ate gjate gjithe vitit.
Pjeshket per qellime mjekesore
Perveç nga perfitimet ushqyese, pjeshket gjithashtu kane perfitime mjekesore.Ato mund te perdoren per disa qellime mjekesore si trajtimin e akneve, semundjet reumatike, astma, infeksionet, anemia, kembet e fryra, semundjet e dhembeve, fryrje e lukthit, semundjet e zemres, gjendren tiroide, semundjet vaskulare, fshikezes apo te traktit urinar, sistemin imunitar te dobet, trashje, ankthi, humbja e kujteses, dhe impotencen.