Reklame:

Mos i hidhni farat e shalqinit, ja perse sherbejne

Por nese ju themi qe çaji i shalqinit eshte “porcioni magjik i rinise se perjetshme” do e benit nje sakrifice? Pasi te njiheni me te gjitha vlerat ushqyese te farave te shalqinit, duhet te mesoni se menyra me e mire per te perfituar prej tyre eshte t’i beni çaj.

Keto fara permbajne vlera ushqyese qe perfshijne acide yndyrore, proteina esenciale dhe shume minerale. Farat e shalqinit jane te pasura me vitamine B ashtu si thiamine, niacin dhe minerale si magnez, kalium, mangan, hekur, zink, fosfor dhe baker.

Per me teper, farat e shalqirit permbajne fibra dietetike dhe jane thelbesore per funksionimin normal te traktit tone te tretjes. Ato ndihmojne ne rast se vuani nga parazitet ne zorre dhe mund t’ju ndihmojne nese vuani nga inflamacionet e ndryshme.

Substanca citruline qe gjendet tek farat e shalqinjve vepron si nje antioksidant, nxit zgjerimin e eneve te gjakut dhe ka nje efekt pozitiv ne rastin e arteriosklerozes dhe hipertensionit. U bindet qe shalqirin nuk duhet ta pastroni nga farat?

Receta e “çajit magjik”
Mblidhni rreth 20-30 fara shalqini dhe bluajini/shtypini. Ne 2 litra uje qe zien, hidhni farat dhe lerini per 15 minuta. Kjo sasi eshte e mjaftueshme per t’u konsumuar ne dy dite. Diten e trete duhet te beni pushim. Kete çaj mund ta konsumoni disa jave rresht, por diten e trete gjithmone duke e bere pushim.