Secili person në Gjermani hedh çdo vit më shumë se 55 kg ushqim, sipas qeverisë.
Një e treta e asaj shifre fruta dhe perime. Kur dërgohet në landfill, ushqimi i dekompozuar prodhon metan. Ashtu si dioksidi i karbonit, metani gjithashtu një gaz serrë, por është më shumë se 20 herë më i fuqishëm në ndikimin e tij ne ngrohjen globale.
Kjo bën që djegia e ushqimit të duket një mundësi më miqësore për mjedisin. Por sa herë që ushqimi nuk hahet, gazrat serrë që shkuan në prodhimin e saj janë të gjitha për asgjë.
“Ka rreth 11 milion ton (të ushqimit) që hedhim, që është më shumë se dhjetë mijë ngarkesa kamionësh – vetëm imagjinoni këtë”, thotë Julia Kloeckner, ministri i Gjermanisë për bujqësinë dhe mbrojtjen e konsumatorit.
“Dhe kjo shumë është e njëjtë me gjashtë milionë ton CO2, është një sasi e pabesueshme. Në fund të fundit, ne kemi burime të rëndësishme në këto ushqime dhe nëse i hedhim ato është me të vërtetë diçka që është e vështirë për të justifikuar etikën “.
Ajo dëshiron të zvogëlojë mbeturinat e ushqimit deri në gjysmën e vitit deri në vitin 2030 dhe kancelarja Angela Merkel u bën thirrje të gjithë qytetarëve për të mbështetur iniciativat që trajtojnë mbeturinat ushqimore.
Aplikacioni Too Good To Go , i krijuar nga disa sipërmarrës danezë në vitin 2015, ka një numër në rritje të përdoruesve.
Ata janë ndër ata që kërkojnë mënyra të reja për të ndihmuar në mbrojtjen e mjedisit.
Kompania thotë se aplikacioni shkarkohet nga më shumë se 5.000 gjermanë çdo ditë.
Është gjithashtu në dispozicion në dhjetë vende të tjera evropiane, përfshirë Danimarkën, Francën, Mbretërinë e Bashkuar dhe Poloninë.
https://www.euronews.com/living/2019/07/02/the-scale-of-the-food-waste-problem-and-a-solution?jwsource=cl