Reklame:

10 gjera te çuditshme qe mund te konsumohen nga njeriu

Kohet e fundit teknologjia po kalon kufijte edhe per sa i perket ushqimit. Ju do çuditeni kur te lexoni se deri ku ka arritur teknologjia ne perpunimin dhe prodhimin e ushqimeve.

Prandaj dhe kjo gje i ka bere njerezit te mos jene te sigurt per ate çfare hane.

Pluhur druri  

Druri i drurit eshte konsumuar pothuajse nga te gjithe qe ne kohet e lashta dhe pothuajse te gjitha levoret e drureve pasi thahen dhe copetohen per tu bere pluhur, ngjajne me ngjyren e kanelles. Nese ju e perpunoni mire dhe e beni ne nje trajte shume te imet e te bute ju mund ta perdorni ate edhe per te pergatitur makaronat.

Kaktus 

Ne pamje te pare lulja e kaktusit eshte e frikshme dhe çdo kush i shmanget asaj. Gjembat e kesaj luleje i ka bere te gjithe njerezit t’i largohen asaj. Por nese ju i shmangeni kaq shume, ka shume njerez te tjere qe e konsumojne ate, ne pjata te ndryshme.Per shembull  kaktusi i nopales, ka shije te njejte me ate te  kastravecit dhe eshte i pasur me antioksidante dhe flavonoide.

Lekura e vezes e grire

Nuk ka shkuar ndonjehere mendja se edhe levorja e vezes mund te hahet. Megjithate, ka shume mosmarreveshje nese eshte e shendetshme apo jo, por shkencetaret arriten ne perfundimin se ka vlera ushqyese. Levorja e vezes  duhet te jete organike, dhe te dyja duhet te zihen dhe te pjeken ne 200 grade. Pas kesaj duhet ta grini shume imet ate. Mund ta shtoni ne disa pjata te ndryshme, ju do te merrni vlerat ushqyese dhe nuk do e ndjeni se po konsumoni levore veze.

Lekura e kafsheve

Mos u mashtroni nga pjesa e jashtme e lekures se trajtuar kimikisht, sepse ne formen e saj me te paster mund te hahet. Per  shembull, lekura e lopes e cila eshte perpunuar per t’u konsumuar me mish viçi dhe kjo eshte nje zakon shume i zakonshem ne Nigeri. Megjithate, ka shume mosmarreveshje nese eshte e shendetshme apo jo, dhe shkencetaret arriten ne perfundimin se nuk ka vlere ushqyese.

Lule natyrale

Keto lule jane teper te mira per shendetin tuaj, dhe pamja e tyre e bukur eshte e njejte me shijen dhe vlerat ushqyese qe ato kane. Ato jane te pasura me vitamine C, A dhe K, ato jane te pasura me antioksidante dhe ata jane nje burim i madh i kaliumit dhe hekurit. Perveç kesaj, ato jane perdorur ne shume shtete si ilaçe per te trajtuar inflamacionet dhe per te pergatitur ilaçe te ndryshme. Eshte e rendesishme qe te jene te rritura natyralisht.

Argjila

Kemi degjuar te gjithe per efektin qe jep argjila ne pastrimin e lekures, duke u perkufizuar si elementi me i rendesishem i industrise se bukurise. Por perveç maskave  per lekuren, argjila edhe mund te hahet. Kjo ndodh te njerezit qe kane mungese zinku. Perveç kesaj, argjila ndihmon ne  tretjen e shendetshme duke hequr toksina nga zorret.

Shkumes

Shkumesi  eshte nje substance e natyrshme dhe jo toksike,  pasi eshte karbonat i paster i kalciumit. Edhe pse nuk ofron ndonje perfitim shendetesor per personin qe konsumon shkumes, eshte e sigurt per tu ngrene. Shumica e njerezve qe vdesin te hane shkumes, kane mungese te theksuar te hekurit, ose ne rastet e grave qe jane shtatezene.

Plastelina

Plastelina eshte nje material mjaft i dashur per femijet, por ngjyrat dhe trajta qe ajo ja ben qe femijet te kene deshire per ta konsumuar. Por ne fakt plastelina eshte bere nga mielli, ngjyra ushqimore, uje kripe vaj mineral dhe acid borik. Beni kujdes qe femijet te mos e konsumojne ate.

Gjymtyret e  shpendeve

Fletet e zogjve te ngrenshem jane nje pjese e madhe e industrise ushqimore te Kines kryesisht per shkak te shijes se tyre unike dhe vleres se larte ushqyese. Per shkak te faktit se ata jane shume te rrezikshem, jane teper te veshtire edhe per tu kapur. Prandaj ata kushtojne me shume se 4,000 dollare paund.

Ato jane te pasura me proteina dhe te mbushura me aminoacide, vetite anti inflamatore dhe antioksidante. Zakonisht ato konsumohen ne supa,  por tani ato jane shtuar si nj nga perberesit  kryesor ne nje shumellojshmeri te ushqimeve, pijeve dhe madje edhe produkteve kozmetike.

Dheu

Zakonisht femijet e vegjel jane te prirur te konsumojne dheu duke e marre nga toka. Kjo eshte mjaft e zakonshme por behet e jashtezakonshme kur  dheu konsumohet nga te rriturit.

Dheu eshte shume i rrezikshem per shkak te kimikateve dhe paraziteve qe permban. Ne disa raste, nese toka eshte 100% organike dhe nuk eshte trajtuar me asnje kimikate, ajo eshte e sigurt per konsum njerezor, por normalisht ne nje forme te perpunuar.