FRENG: Olea europaea L. ssp.sativa
SINONIME: ska
ORIGJINA: KRUJE
Pema: ka fuqi mesatare, kurorë kupore e lirë, degë dhe degëza mesatarisht të rralla. Ndërnyje shumë të shkurtëra (1.3cm).
GJETHJA: formë eliptike. Gjatësia mesatare (51,4), gjërësi mesatare (11,9), nervaturë të rrafsht. Ngjyrë jeshile e fortë në faqen e sipërme. Raport L/l (4.3). Ka sipërfaqe gjethore mesatare (446 cm²).
LULJA: Kranthi i shkurtër (17). Numuri i luleve i ulët (11) sipas Nigond (1:7:3). Strukturë kompakt, i shkurtër. Forme panikul.
FRUTI: ngjyre të zezë. Forme oval, lehtësisht asimetrik. Peshë mesatare (2.28), mesatarisht i gjatë (20.7). Diametri transversal maksimal qëndror i madh (14.4). Raport D/d (1.4). Epikarp i pluhurizuar dhe me lenticele mesatare-pakta.
Endokarpi peshë mesatare (0.38), endokarp i gjatë (D=14.5), diametri transversal maksimal, apikal (d=6.6) Raport D/d (2.2). Formë eliptik i zgjatur, baze e ngushte me maje, maje rrethore, lehtesisht asimetrik, Sipërfaqja e endokarpit e lëmuar. Numuri i brazdave fibroze mesatare (6.6). Raport Pulp/Endokarp (5).
PJEKJA: ka pjekje të vonëshme dhe të shkallëzuar. Rezistenca e lidhjes së bishtit mesatare.
Karakteristika teknologjike: ka prodhim periodic, rendiment të lartë vaji, cilesi shume te larte vaji, i përshtatshëm për ullishte intensive.Abort mesatar, aftesi maksimale rr enjezimi (94).
I ndjeshëm ndaj Cycloconium oleaginum, Rezistent ndaj Pseudomonas Sevastonoi, dhe Bractocera oleae. Rezistent ndaj të ftohtit dhe ndaj thatesirës.
PËRDORIMI: Vaj. 26% vaj në frut.
ZONA E PËRH APJES: Kruje dhe Tiranë