Reklame:

Ulliri Perk

PERK: Olea europaea L. ssp.sativa

SINONIME: ska

ORIGJINA:  TIRANE

Pema:  Rritje mesatarisht te fuqishme. Kurore kupore  voluminoze. Ndernyje mesatare (3-3.2).

GJETHJA: Forme eliptike. Gjatesi  mesatare-madhe (L=61.5), gjersia mesatare (l=13.7). Raport L/l (4.4).  Nervatura gjatesore e drejte- perdredhur. Ngjyre jeshile e forte noanca gri. Siperfaqja gjethore e madhe (S=613)

LULJA: Kranthi i gjate  (27).  n⁰lule/kranth  i madh (21, renditur (1:10:10). Strukture i gjate dhe kompakt. Forme vile e cregullt.

FRUTI: Fruti berthokel me epikarp te kuq verei dhe tul te zi. Forme   oval, lehtesisht  simetrik. Maja dhe baza e rrumbullaket  Pesha mesatare 3.55 gr, Mesatar i gjate (D=21.9): Diametri transversal maksimal, qendror (d=16.7). Raport D/d    (1.3). Epikarp i pluhurizuar me lenticele te shumta.

Endokarpi: peshe mesatare (0.44g),  i gjate (D=12.6),  i gjere (d=7.1). Diametri D/d (1.7). Raporti Pulp/Endokarp (7.0). Forma ovale. i ngushte  me  maje  ne  baze i gjere,  rrethor  me  thep  ne  maje  Lehtesisht simetrik.  Forma e bazes e ngushte me maje.  Siperfaqe e lemuar,  Numuri brazdave fibroze te mesatare (9.7)

PJEKJA: mesatare e voneshme dhe e shkallezuar. Rezistenca e lidhjes se bishtit e dobet.

Karakteristika teknologjike: rendiment te larte, hyn shpejte pas mbjelljes ne prodhim, Abort mesatar, aftesi  mesatare rr enjezimi (63) prodhim lehtesisht periodik

Shume  i ndjeshem ndaj  Cycloconium, tolerant ndaj Pseudomonas  dhe Bractocera oleae. Rezistent ndaj te ftohtitt dhe ndaj thatesires.

PËRDORIMI: Vaj dhe Tryeze. (20-21% vaj ne frut)

ZONA E PËRH APJES:  varitet i vjeter i lokalizuar ne zonen Tirane-Kruje (Qinam, Kallmet, Herr deri ne Kruje)