PERK: Olea europaea L. ssp.sativa
SINONIME: ska
ORIGJINA: TIRANE
Pema: Rritje mesatarisht te fuqishme. Kurore kupore voluminoze. Ndernyje mesatare (3-3.2).
GJETHJA: Forme eliptike. Gjatesi mesatare-madhe (L=61.5), gjersia mesatare (l=13.7). Raport L/l (4.4). Nervatura gjatesore e drejte- perdredhur. Ngjyre jeshile e forte noanca gri. Siperfaqja gjethore e madhe (S=613)
LULJA: Kranthi i gjate (27). n⁰lule/kranth i madh (21, renditur (1:10:10). Strukture i gjate dhe kompakt. Forme vile e cregullt.
FRUTI: Fruti berthokel me epikarp te kuq verei dhe tul te zi. Forme oval, lehtesisht simetrik. Maja dhe baza e rrumbullaket Pesha mesatare 3.55 gr, Mesatar i gjate (D=21.9): Diametri transversal maksimal, qendror (d=16.7). Raport D/d (1.3). Epikarp i pluhurizuar me lenticele te shumta.
Endokarpi: peshe mesatare (0.44g), i gjate (D=12.6), i gjere (d=7.1). Diametri D/d (1.7). Raporti Pulp/Endokarp (7.0). Forma ovale. i ngushte me maje ne baze i gjere, rrethor me thep ne maje Lehtesisht simetrik. Forma e bazes e ngushte me maje. Siperfaqe e lemuar, Numuri brazdave fibroze te mesatare (9.7)
PJEKJA: mesatare e voneshme dhe e shkallezuar. Rezistenca e lidhjes se bishtit e dobet.
Karakteristika teknologjike: rendiment te larte, hyn shpejte pas mbjelljes ne prodhim, Abort mesatar, aftesi mesatare rr enjezimi (63) prodhim lehtesisht periodik
Shume i ndjeshem ndaj Cycloconium, tolerant ndaj Pseudomonas dhe Bractocera oleae. Rezistent ndaj te ftohtitt dhe ndaj thatesires.
PËRDORIMI: Vaj dhe Tryeze. (20-21% vaj ne frut)
ZONA E PËRH APJES: varitet i vjeter i lokalizuar ne zonen Tirane-Kruje (Qinam, Kallmet, Herr deri ne Kruje)