Reklame:

Ulliri Boc

BOC  : Olea europaea L. ssp.sativa

ORIGJINA:  TIRANE

Pema: fuqi mesatare-fuqishme, dege skeletore ne kende te ngushta. Kurore kupore mesatare. Ndernyje mesatare (3.3-3.4).

GJETHJA: Forme eliptike. Permasa e gjate (L=58),  gjersia mesatare (l=13). Raport L/l (4.7). Nervatura gjatesore e drejte (67), e perdredhur (21). Ngjyre jeshil – gri ne faqen e siperme. Siperfaqja gjethore mesatare- madhe  (S=566)

LULJA: Kranthi mesatar (26-27).  n⁰lule/kranth mesatar (15), renditur

(1:9:5).  Strukture i rralle mesatar. Forme vile e cregullt.

FRUTI: Fruti berthokel, ka epikarp te zi dhe tul vjollce. Forme     oval0- sferik,, lehtesisht  simetrik.  Fruti ka peshe mesatare 4.31 gr, Mesatarisht i gjate (D=22.3): Diametri transversal maksimal, qendror (d=18.3). Raport D/d (1.20).   Epikarp i pluhurizuar me lenticele mesatare-shumte.

Endokarpi ka peshe mesatare te madhe (0.58g),  i gjate (D=13.5),  i gjere (d=9.6).  Raport  Diametral  D/d  (1.4).  Raporti  Pulp/Endokarp  (6.4). Forma ovale-rrethore.   Lehtesisht asimetrik.   Forma e bazes e gjere. Perfundon me maje. Siperfaqe shume e ashper,  Numuri brazdave fibroze i madh dhe te thella (8-11)

PJEKJA:  mesatare  e  voneshme  e  shkallezuar.  Rezistenca  e  lidhjes  se bishtit e dobet.

Karakteristika teknologjike: shume prodhues, prodhim periodic, hyn shpejte  ne   prodhim  pas  mbjelljes,  abort  vezori  i  madh  (26-32), kapacitet mesatar rrenjezimi (66), pjeserisht autosteril.

I ndjeshem ndaj Cycloconium, Rezistent ndaj Pseudomonas, shume i ndjeshem ndaj Bractocera oleae.  Rezistent ndaj te ftohtit.

PËRDORIMI: Tryeze-Vaj. 23-24% vaj ne frut.

ZONA E PËRH APJES: I perhapur kryesisht ne zonen lindore te Tiranes.