BAHUTA : Olea europaea L. ssp.sativa
SINONIME:
ORIGJINA: BRAR, TIR AN A
Pema: shume e fuqishme, dege skeletore ne kende te ngushta. Kurore kupore, ne pergjithesi voluminoze. Ndernyje mesatare (3.4-3.6 cm).
GJETHJA: Forme eliptike. E rrafshte. Gjatesia eshte mesatare (L=54.5), mesatare e gjere (l=12.3). Raport L/l (4.4). Nervatura gjatesore e drejte (76), iponastike (17). Ngjyre jeshil e forte ne faqen e siperme. Siperfaqja gjethore mesatare (S=383)
LULJA: Kranthi ka gjatesi mesatare (L=18). n⁰lule/kranth mesatar – ulet (14), renditur (1:9:4. Strukture kompakt i shkurter. Forme panikul.
FRUTI: Fruti berthokel, epikarp te zi dhe tul te bardhe. Forme oval, lehtesisht simetrik. Pesha mesatare 2,7gr, Mesatar i gjate (D=22.3): Diametri transversal maksimal, qendror (d=15.1). Raport D/d (1.5). Epikarp i pluhurizuar me lenticele te pakta.
Endokarpi ka peshe te madhe (0.44g), i gjate (D=16.3), i gjere (d=6.8). Diametri D/d (2.4). Forma eliptike, simetrik, me maje, thep. Forma e bazes e ngushte. Siperfaqe e ashper, Numuri brazdave fibroze eshte mesatare (7.3)
PJEKJA: e voneshme dhe uniforme. Rezistenca e lidhjes se bishtit e dobet.
Karakteristika teknologjike: Rendiment i larte dhe prodhim periodik, abort vezori mesatar (23), Raporti Pulp/Endokarp (5.1), kapacitet rrenjezimi i ulet-mesatar i ndjeshem ndaj Cycloconium oleaginum, tolerant ndaj Pseudomonas
Sevastanoi, i ndjeshem ndaj Bractocera oleae. Rezistent ndaj te ftohtit.
PËRDORIMI: Per vaj. Permbajtja mesatare ne vaj 19-21%.
ZONA E PËRH APJES: I perhapur ne Brar, Tujan deri ne Herr te Tiranes.