Speci Peza
Specia: Capsicum annuum L.
 Përhapja: Në zonën e Shqipërisë se mesme, fshatrat e Tiranës dhe  Durrësit, njihet dhe  kultivohet për më se 60-70  vjet. Mendohet se është me orgjinë nga Bullgaria.  Fara  është  mbajtur,  ruajtur  dhe  trashëguar nga  bahçevanët. Aktualisht,  zë më pak se 5% të sipërfaqes që mbillet me spec në zonë, duke qenë kështu kultivar autokton i rrallë.
Përhapja: Në zonën e Shqipërisë se mesme, fshatrat e Tiranës dhe  Durrësit, njihet dhe  kultivohet për më se 60-70  vjet. Mendohet se është me orgjinë nga Bullgaria.  Fara  është  mbajtur,  ruajtur  dhe  trashëguar nga  bahçevanët. Aktualisht,  zë më pak se 5% të sipërfaqes që mbillet me spec në zonë, duke qenë kështu kultivar autokton i rrallë.
Përshkrimi: Bimë të larta 65-70 cm, me kërcell të drejtë, degëzim mesatar dhe ndërnyje të shkurtra. Gjethe të dendura. Prodhon 20-25 fruta për bimë. Ata janë formë trekëndëshi të zgjatur, me dy brazda gjatësore (depresione të dobëta mes mesit dhe majës), me peshë mesatare 80-90 g. Në pjekjen teknike kanë ngjyrë të gjelbër të errët, kurse në atë biologjike të kuqe intensive. Tuli është i trashë (4-5 mm), i ngjeshur dhe i lëngshëm. Është spec me shije të mirë.
Kultivimi: Farat mbillen në farishte në gjysmën e dytë të shkurtit dhe fidanët në fushë 10 – 15 maj. Prodhimi fillon pas 8-10 javë, në fund të korrikut dhe vazhdon deri në ngricat e para të vjeshtës.
Rendimenti: Rreth 35-40 kv/dynym.
 Veçantitë
Veçantitë
Pozitive: Ka qëndrueshmëri të mirë ndaj sëmundjeve, temperaturave të ulëta dhe të larta. Jep prodhim të mirë e të qëndrueshëm.
Negative: Nuk ka.
Përdorimi: Për konsum të freskët, gatime të ndryshme dhe përpunim në formë turshie, të mbushur me gjizë, etj, në familje dhe për tregun lokal.
Risku: Me futjen e farërave të importit po mbillet gjithnjë e më pak dhe vetëm në kopshtet familjare; pra është
në rrezik zhdukjeje


