Reklame:

Pjepri Dimerak i verdhe

Pjepri Dimërak i verdhë

Specia: Cucumis melo, var.inodorus L.

Përhapja: Në Shqipërinë e mesme dhe  jugore, njihet e kultivohet për  mëse 80-100  vjet. Në zonën e Tiranës njihet edhe si “Dimërak i Baldushkut”, kurse në zonën e Myzeqesë si “Pjepër dimërak”. Fara  e tij mbahet e trashëgohet brez  pas brezi nga  bahçevanët. Aktualisht zë  më  pak  se 5-10  % të sipërfaqes së mbjellë me pjepër në zonë.

Përshkrimi: Formon  bimë me  3-4 lastar të rendit të parë, të gjatë. Gjethet janë ovale, me madhësi mesatare, me ngjyrë jeshile mesatare. Frutat janë të rrumbullakët, formë sfere, me lëkur të lëmuar, me ngjyrë të verdhë dhe  mozaik të gjelbër të errët,  me madhësi 2.0 – 3.0 kg. Tuli ka ngjyrë të bardhë, me konsistencë të mirë, me aromë të mire dhe ëmbëlsi mesatare.

Kultivimi: Në traditën e bahçevanëve mbillet me farë në gropëza të përgatitura mirë me pleh organik. Fara  mbillet në fushë në fund të muajit prill dhe fillimi i Majit, kurse vjelja e prodhimit fillon në gusht dhe vazhdon deri në tetor.

Rendimenti: rreth 25 -30 kv/dynym.

Veçantitë

Pozitive: Jep prodhim të vonë.  Fruta  me konsistencë të mirë dhe të ëmbël, të qëndrueshëm në transporte të gjata. Frutat  mund  të ruhen në hangarë, për 2-3 muaj.

Negative: Qëndrueshmëri me- satare ndaj sëmundjeve. Prodhimtari relativisht të ulët.

Përdorimi: Përdoret për konsum të freskët, në familje dhe  tregun  lokal.

Rreziku: Me futjen e farërave të importit po mbillet gjithnjë e më pak dhe vetëm në kopshtet familjare, pra është në rrezik zhdukjeje.