Eksportet e kajsive në rajon panë një rritje 100% të sasisë në krahasim me vitin e kaluar dhe arritën rreth 24,000 ton.
Varietetet e kajsisë si Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Çataloğlu dhe Kabaaşı që janë rritur posaçërisht në brigjet e Liqenit të Digës Karakaya në Baskil, një rreth i cili plotëson rreth 13% të prodhimit të kajsisë së Turqisë, po marrin gjithnjë e më shumë kërkesa nga eksportuesit çdo vit falë aromës, shijes dhe konsistencës së tyre të veçantë.
Varietetet e freskëta të kajsisë të mbledhura në rreth, të cilët panë eksportet e saj dyfish nga 12,000 ton vitin e kaluar në 24,000 ton këtë vit, eksportohen kryesisht në vendet e BE-së, Ukrainës, Rusisë, Emirateve të Bashkuara Arabe, Japonisë, Malajzisë dhe Koreja e Jugut.
Eksportuesit punësojnë punëtorë sezonalë për të mbledhur kajsi të freskëta për t’i transportuar ato në fabrikat në Malatya, një provincë në Anadollin lindor që njihet si qendra e industrisë turke të kajsive. Të renditura dhe paketuara këtu sipas cilësisë së tyre, kajsitë e freskëta futen në frigorifer para se të eksportohen me automjete përkatëse.
Menaxheri i Bujqësisë dhe Pylltarisë Elazığ, Turan Karahan tha se një mesatare vjetore prej 60,000 ton prodhimi të kajsisë së freskët është bërë nga 1 milion pemë në një sipërfaqe prej 100,000 hektarësh.
Karahan tha se kajsitë, që rriten për shkak të strukturës së saj të tokës, kushteve gjeografike dhe klimës, jemi duke pasur kërkesa në rritje nga kompanitë eksportuese në Malatya çdo vit. Ai kujtoi se eksportet e kajsisë së freskët, të cilat ishin rreth 12,000 ton vitin e kaluar, arritën në 24,000 ton me një rritje prej 100%.
Ai i tha për Anadolu Agency (AA) se ndërsa kajsitë eksportoheshin në formë të tharë viteve të kaluara, kajsitë e freskëta tani po bëhen gjithnjë e më të njohura në eksporte për shkak të shijes së tyre. Ai shtoi se kajsitë e freskëta dërgohen direkt në shumë vende, veçanërisht në Evropë, duke siguruar avantazhe të konsiderueshme në kuptimin e të dy cilësive të produkteve që i nënshtrohen eksportit dhe përfitimit të prodhuesve.
“Ne do të paraqesim projekte të reja për të bërë më shumë kajsi të freskëta në dispozicion në botë,” shtoi ai.
Hamit Bak, një zyrtar nga një kompani eksportuese, tha se ata kishin eksportuar kajsi të thata, si dhe kajsi të freskëta për 19 vjet përmes objektit të tyre në Malatya, duke shtuar se një e treta e 6,000 tonve eksporteve të këtij viti ishte e përbërë nga kajsi të freskëta.
“Kajsitë e freskëta eksportohen kryesisht në vendet e BE-së, si Gjermania, Britania e Madhe, Zvicra, si Malajzia dhe Dubai. Ne eksportojmë rreth 2,000 ton kajsi të freskëta në vit, të kryesuar nga kajsitë e rritura në brigjet e Liqenit të Dam Karakaya në rrethin Baskil për shkak të cilësisë, “vazhdoi Bak. “Mund të them që Baskil është kajsi e preferuar për eksportuesit. Sidoqoftë, për shkak të transportit të trageteve dhe mungesës së rrugëve bregdetare, kemi vështirësi të arrijmë në rreth me kamionë. Përveç kësaj, depot e ruajtjes së ftohtë mbeten të papërshtatshme pasi rritet kërkesa. Nëse këto probleme janë zgjidhet, besoj se eksportet e freskëta të kajsisë në rajon do të rriten më tej, “shtoi ai.