Reklame:

Ndryshimet klimatike po kercenojne sigurine ushqimore

Planeti ynë po nxehet me një shpejtësi të paparë. Ndryshimet e motit dhe rritja e temperaturave po kërcënojnë disa nga produktet bujqësore dhe së shpejti bota nuk mund t’i shijojë ato kurrë më. Prodhuesit e ushqimeve po përballen me pasiguri pasi thatësirat, përmbytjet dhe stuhitë po bëhen gjithnjë e më të shpeshta dhe rritja e temperaturave, të gjitha këto çojnë më shumë sëmundje, dëmtues dhe barëra të këqija.

Lulelakrat janë një nga perimet më kryesore në Mbretërinë e Bashkuar, por përmbytjet dëmtuan të mbjellat e këtij viti. Mungesa e tanishme e lulelakrës pritet të jetë një përçarje e përkohshme, pasi temperaturat e nxehta rrisin mundësinë e thatësirave, përmbytjeve dhe stuhive, duke i lënë korrjet e ardhshme të pambrojtura.

Kafeja është një ushqim tjetër i kërcënuar nga ndryshimet klimatike. Kafeja nuk lulëzon në nxehtësitë ekstreme ose në temperatura të ftohta, por është e përshtatshme në mënyrë të përkryer për rajonet relativisht të freskëta tropikale. Vende si Brazili kanë kultivuar kafe për disa qindra vjet, temperaturat e nxehta dhe ekstremitetet më të përhapura të motit po i bëjnë zonat ekzistuese të papërshtatshme për të korrat.

Të paktën tre të pestat e llojeve aktuale të kafesë përballen me zhdukjen, sipas një studimi. Ndryshimet klimatike po kërcënojnë edhe pemët egra të kafesë të cilat rriten në Etiopi. Këto janë një burim i vlefshëm i diversitetit gjenetik, të cilat kultivuesit mund të kenë nevojë të mbajnë llojet e reja të bimës që mund të lulëzojnë ndërsa klima në planet vazhdon të nxehet.

Jo vetëm këto ushqime specifike por edhe ato më kryesoret si gruri janë nën kërcënimin e ngrohjes globale. Gruri është i ndjeshëm ndaj ndryshimeve të temperaturës dhe disa vende janë më pak të pajisura për t’u marrë me ndikimin e stresit të nxehtësisë në të korrat e tyre. Vende si India mund të kenë ulje në të korrat e grurit midis 6 % dhe 23 % deri në vitin 2050, sipas një studimi.

Ditë më parë Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB), ka publikuar një raport për ndryshimet klimatike dhe sigurinë ushqimore.

Në raport thuhet se kur toka degradohet ajo bëhet më pak produktive, duke kufizuar atë që mund të rritet dhe duke reduktuar aftësinë e tokës për të thithur karbon, duke treguar për rrezikun dhe efektin e ndryshimeve klimatike.