Reklame:

Shkencetaret krijojne bimen qe “prodhon qumesht gjiri”

Një ekip nga qendra Rothamsted Research, në Mbretërinë e Bashkuar, ka zhvilluar bimë të afta për të prodhuar në masë molekula yndyrore që ngjasojnë me ato në qumështin e gjirit të njeriut.

Esenca prapa këtyre bimëve të inxhinieruara është të prodhojnë një vaj i cili është i njëjtë me strukturën kimike sikurse yndyra e qumështit e njeriut – komponenti kryesor i qumështit të gjirit.

Ky zbulim mund të nënkuptojë gjëra premtuese për të ardhmen e ushqyerjes me shishe – me potencialin që ta bëjë një kopje me kosto efektive të qumështit të njeriut për bebet.

Molekula e yndyrës së qumështit natyral të njeriut, triacilgliceroli, iu ndihmon bebeve t’i tretin vlerat ushqyese.

Prandaj, replikimi i kësaj molekule nga një bimë mund të jetë zbulim shumë i madh dhe i mirë për gratë të cilat nuk mund të ushqejnë me gji.

Sipas hulumtuesve, pak formula të bebeve përmbajnë diçka sikurse kjo molekulë, prandaj mund t’iu shtohet atyre në mënyrë që bebet ta absorbojnë formulën e qumështit më mirë.

Shkencëtarët testuan këtë metodë në një bimë të farave vajore të quajtur Arabidopsis thaliana , një kushëri i bimës së mustardës që zakonisht përdoret në studimin e bimëve. Në të ardhmen, metoda mund të zbatohet në një shkallë industriale për të lashtat e pasura me vaj të tilla si luledielli ose bimët e farave të vajit të përdhunimit.

Sipas Peter Eastmond, një nga drejtuesit e studimit në qendrën Rothamsted Research, prodhimi i molekulave të yndyrës së qumështit njerëzor është vetëm një nga aplikimet e mundshme të teknologjisë. ” Të jesh në gjendje të modifikosh shtigjet metabolike të bimëve hap dyert e mundshme dhe demonstron sesi qasjet e ngjashme mund të japin përfitime për disa sektorë të ndryshëm, përfshirë shëndetin e njeriut dhe mjedisin ,” tha ai.

Bimët e inxhinierisë gjenetike kanë potencialin për të bërë produkte të dobishëm më lirë dhe në një mënyrë më miqësore me mjedisin sesa teknikat aktuale. Shembuj të tjerë të produkteve të mundshme me bazë bimore përfshijnë vajin e peshkut, ilaçet farmaceutike dhe kolagjenin për t’u përdorur në bioprinting .