Njerëzit në nivel global duhet të hanë dieta të shëndetshme për një botë me uri zero, Organizata e Kombeve të Bashkuara (KB) e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) ka thënë në një broshurë që ajo lëshoi përpara Ditës Botërore të Ushqimit e cila shënohet sot më 16 Tetor.
Kalimi në një dietë më të shëndetshme duke ngrënë më shumë fruta dhe perime sezonale dhe zvogëlimin e konsumit të ushqimit të hedhurinave mund të ndihmojë në përmbushjen e qëllimit ‘zero uri’ nga synimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm të mandatuar nga Kombet e Bashkuara, thuhet në dokument.
Mbi 820 milionë njerëz – afërsisht një në nëntë njerëz në mbarë botën – ishin të uritur, dhe kequshqyerja preku një në çdo tre persona, vuri në dukje Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë.
Bota po përballet me një krizë ekstreme, thanë organe të Kombeve të Bashkuara, me shumë të prekur nga mbipesha dhe të tjerët nga pasiguria ushqimore.
Njerëzit janë bërë më të trashë me dietat e tyre duke u zhvendosur nga enët sezonale, kryesisht me bazë bimore dhe të pasura me fibra, në dieta me kalori të lartë, të pasura me niseshte të rafinuara, sheqer, yndyrna, kripë, ushqime të përpunuara dhe shpesh të shënuara nga konsumimi i tepërt i mishit, sipas FAO.
Kjo ishte për shkak të globalizimit, urbanizimit dhe rritjes së të ardhurave, thuhet tutje nga oranizata.
Njerëzit kalojnë më pak kohë për të përgatitur ushqim në shtëpi dhe ushqim të gatuar dhe ushqimi i paketuar ishte në dispozicion vetëm me një klik të mausit.
Nga ana tjetër, shumë njerëz në botë vuanin nga pasiguria e ushqimit, situatë në të cilën njerëzve u mungon qasja e sigurt në sasi të mjaftueshme të ushqimit të sigurt dhe ushqyes për rritjen dhe zhvillimin normal dhe një jetë aktive dhe të shëndetshme.
“Por siguria e ushqimit në kohën tonë nuk është vetëm një sasi. Është gjithashtu një çështje e cilësisë. Dietat jo të shëndetshme janë bërë tashmë një faktor kryesor rreziku për sëmundje dhe vdekje në të gjithë botën. Ekziston një nevojë urgjente për të bërë dieta të shëndetshme dhe të qëndrueshme të përballueshme dhe të arritshme për të gjithë”, thuhet në dokumentin e FAO.