Reklame:

Teknologjia “Fodder Hydroponic” ne prodhimin e ushqimit per kafshet

Fodder Hydroponic eshte një alternative ne ndihme te ushqyerjes se kafsheve ne ferma dhe të prodhimit të ushqimit te gjelber.

Ushqimet e gjelbërta të prodhuara nga farërat në rritje pa tokë por në ujë ose me lëndë ushqyese njihen si foragjere jeshile hidroponike.

Në krahasim me metodat konvencionale të rritjes së foragjereve, sistemi hidroponik kërkon hapësirë ​​më të vogël dhe prodhon foragjere me vlera me  te larta ushqyese sesa bujqësia e tokës.

Pas njomjes gjatë natës, një shtresë farash përhapet mbi bazën si tabaka ne rafte. Gjatë periudhës së rritjes, farat mbahen me lagështi, por jo të ngopura. Ato furnizohen me lagështi zakonisht përmes ujitjes me sprucim.

Vrimat në rafte lehtësojnë kullimin e ujit të tepërt. Farërat zakonisht mbijnë brenda 8 deri në 12 orë pas njomjes dhe në 7 ditë kanë prodhuar një petëz të barit me nje lartesi deri ne 20 – 30 cm.

Ushqimi me teknologjine hidroponike është shumë më lehtë i tretshem, përplot me lëndë ushqyese dhe enzima që energjia e shpenzuar në këtë proces të tretjes do të ishte shumë më pak me energjinë shtesë që rezulton efektive në prodhimin dhe rritjen e sasise qumështit.

Teknologjia hidroponike është e nevojshme për të kapërcyer kufizimet e prodhimin e foragjereve jeshile cilësore. Në rast të pronave të vogla të tokës. dhe mos disponueshmëria e tokave pjellore për kultivimin e foragjereve jeshile. Në zonat minerare dhe brez bregdetare ku ka sipërfaqe të kufizuar për rritjen e industrisë së qumështit dhe ushqimit per kafshet.

Përfitimet dhe avantazhet e prodhimit të ushqimit të gjelbër hidroponik:

– Ka shumë përparësi të bujqësisë hidroponike, veçanërisht rritja e foragjereve jeshile.

Kursimi i ujit: Sistemi hidroponik kërkon vetëm 2 deri 3 litra ujë për të rritur 1 kg ushqim të gjelbër cilësor, kur krahasohet me 55 – 75 litra ujë të përdorur në bujqësi konvencionale.

Shfrytëzimi i tokës minimale:

Në përgjithësi, serë hidroponike kërkon tokë margjinale për të mbuluar sipërfaqen prej 50 m2 (10 m x 5 m) për 1000 kg ushqim të gjelbër në ditë për njësi. Në bujqësinë tradicionale kërkon 1 hektar tokë.

Kërkesa më pak e punës: Në hidroponikë, puna e nevojshme për prodhimin e foragjereve jeshile është rreth 2 deri në 3 orë në ditë, pasi si sistem konvencional i prodhimit të foragjereve kërkon punë të vazhdueshme intensive për kultivim deri në korrjen e barit.

Më pak kohë për të kultivuar foragjeren e gjelbër: Për të marrë fazën optimale të rritjes së foragjereve jeshile ushqyese, kërkon pak më shumë se 7 deri në 8 ditë nga mbirja e farës tek bima e rritur plotësisht me lartësi 20 – 30 cm.

Furnizimi me ushqim të gjelbër është i mundur gjatë gjithë vitit për të përmbushur kërkesën e industrisë së qumështit.

Vlera ushqyese e rritur: Ushqimi i gjelbër i rritur nga sistemi hidroponik do të jetë shumë ushqyes në krahasim me foragjeret e rritur në mënyrë konvencionale. Pra, duke përdorur bar, hidroponik, mund të furnizohet qumësht cilësor nga kafshët e qumështit.

Humbja minimale e ushqimit të gjelbër: Ushqimi i gjelbër i rritur nga sistemi hidroponik do të shfrytëzohet plotësisht pasi nuk do të ketë ndonjë humbje të foragjereve jeshile gjatë ushqyerjes. Gjatë konsumimit nga kafsha do të ketë humbje të foragjereve tradicionale të gjelbërta ose barërave jeshile.