Reklame:

Itali – Ulliri ne Treviso ne shifra katastrofike, 95 perqind me pak se ne 2018

Për zonën Treviso, sezoni i ullirit 2019 do të mbyllet me bilancin më katastrofik në vitet e fundit. Përveç fenomenit të tharjes dhe rënies, i cili për disa vite ka prekur një zonë të gjerë të Verilindjes, këtë vit bimët pësuan mot të pafavorshëm pikërisht në mes të lulëzimit. Pas një viti të shkëlqyeshëm 2018, të kurorëzuar nga një prodhim i bollshëm (220,000 kuintalë ullinj në Veneto), këtë vit shumë kultivues të ullirit nuk do të vendosin as rrjeta në tokë për të vjelur, sepse produkti është me të vërtetë shumë pak.

“Muaji me shumë shi dhe i ftohtë i majit ndikoi shumë në lulëzimin, pasi lulja e ullirit është shumë delikate dhe ka nevojë për një klimë të mirë për tu zhvilluar – shpjegon Giacomo Zaninotto , nga seksioni i kultivuesve të ullirit të Confagricoltura, pronar i kompanisë Gli Allori në Collalbrigo di Conegliano. “Që nga qershori ka ardhur një ngritje e rëndësishme e temperaturës, e cila ka përkeqësuar më tej situatën. Më në fund, ka pasur një rritje të sëmundjeve të bimëve. Një fatkeqësi që shton fenomenin e rënies, i cili ekziston në territorin tonë për pesë vjet, duke shkaktuar humbje shumë të rëndësishme të produktit. 

Zaninotto është në bordin e kooperativës Frantoio Tapa Olearia, e cila mbledh së bashku 550 anëtarë midis zyrave të Cavaso del Tomba dhe Vittorio Veneto, me një kontribut mesatar të përgjithshëm prej mbi 8,000 kuintalë ullinj. Këtë vit, megjithatë, vaji i markës do të prodhohet shumë pak. 

“Ne të gjithë jemi të përkushtuar me pasion për ringjalljen e ullirit që rritet në ultësirat Treviso dhe për rizbulimin e varieteteve vendase – shpjegon Zaninotto -, duke rikuperuar tokat e braktisura dhe promovimin e mbrojtjes së mjedisit. Sidoqoftë, vitet e fundit, rënia e frutave ka minuar përpjekjet tona dhe shumë fermere janë dekurajuar. Rreziku është që ky kultivim, i cili përfaqëson një alternative të vlefshme për hardhinë, është braktisur ”.

Për të identifikuar shkaqet e tharjes së ullinjve, Rajoni Veneto këtë vit ka filluar një bashkëpunim me Departamentin e sistemeve të tokës dhe agropylltarisë të Universitetit të Padovës, i cili konsiston në monitorimin fitosanitar të bimëve për të rregulluar ndërhyrjet e shpëtimit. “Shpresojmë që studimi të çojë në disa rezultate të shpejta – thotë Zaninotto,” dhe se përpjekjet do të shumohen. Idealja, për të shpejtuar gjërat, do të ishte krijimi i një grupi studimi të përbërë nga shoqata, teknikë dhe ekspertë të tjerë ”.

Në Veneto ka 3.560 hektarë ullinj, me rritje vjetore prej +0.7 përqind. Përafërsisht 70 përqind e zonave rajonale janë përqendruar në Verona, e ndjekur nga Vicenza (562 hektarë, + 0.4%), Treviso (550 hektarë, + 18.3%) dhe Padova (430 hektarë, + 3,6%) . (Të dhënat e bujqësisë Veneto 2018).