Reklame:

Ndryshimet klimatike ndikojne ne prodhimin e ushqimit!

Se si fermerët tanë dhe prodhimi i ushqimit duhet të përshtaten është në pararojë të diskutimit për ndryshimin e klimës.

Një studim i kryer nga Universiteti Shtetëror i Arizonës zbuloi se emetimet e gazrave serë mund të shkaktojnë që rendimenti i perimeve të bjerë me 35% deri në vitin 2100. Arsyet për rendimentet më të ulëta ndryshonin midis faktorëve të tillë si mungesa e ujit dhe një rritje në kripë dhe më pak filtrim të rrezeve të diellit . 

Për t’u përshtatur me një klimë në ndryshim, fermerët do të duhet të ndryshojnë mënyrën se si prodhojnë ushqim, dhe madje mund të ketë shqetësime për rritjen e mjaftueshme të ushqimit për të vazhduar me furnizimin.

Shqetësimet e motit

Ndërsa shtresa e ozonit shkatërrohet më tej, të lashtat do të vuajnë nga ditë të gjata dhe të nxehta. Në klimat tradicionale më të buta, llojet e perimeve të rritura mund të ndryshojnë për tu përshtatur me motin që ndryshon.

Disa të lashta janë më të afta të përballojnë rrezet e rrepta të diellit se sa të tjerët, kështu që në vend se të rriten bimë të ndjeshme siç janë marule, fermerët mund të zhvendosen në të mbjellat rrënjësore siç janë rrepat ose karrotat. Përzgjedhja e frutave dhe perimeve mund të bëhet më e vogël si rezultat.

Ka më shumë të ngjarë që industria e bujqësisë të kthehet në dhomat e shtëpive ose metodat e rritjes hidroponike për të prodhuar bimë. Sidoqoftë, nëse mungesat e ujit janë çështje, të lashtat hidroponike mund të bëhen një gjë e së kaluarës. Fermerët mund të kërkojnë zgjidhje kimike për të rritur ushqimin, i cili, nga ana tjetër, do të ndikonte vetë ushqimin duke shtuar kimikate që nuk ndodhin natyrshëm.

Ngrohja globale mund të rezultojë në ndryshimin e modeleve të motit gjithashtu. Fatkeqësitë natyrore mund të ndikojnë më tej në bujqësi dhe industrinë e mishit , duke ulur ushqimet në dispozicion dhe duke rritur çmimet. Fermerët duhet të kenë një plan të qartë se si të merren me një stuhi që po afrohet dhe pasojat e saj.

Dimrat mund të bëhen më të ashpër, verërat më të nxehta dhe moti më i butë i vjeshtës dhe pranverës do të ishte një gjë e së kaluarës. Konsumatorët dhe fermerët duhet të përshtaten me ndryshimin e sezoneve.

Shkatërrimi nga zjarret

Me siguri keni dëgjuar për zjarret e Kalifornisë që shkatërrojnë pjesë të Shteteve të Bashkuara perëndimore. Një aspekt që shumë njerëz nuk e konsiderojnë është ndikimi i përgjithshëm dhe humbja e jetës, si dhe humbja e të lashtave.

Rreth 90% e zjarreve që ndodhin janë për shkak të gabimit njerëzor. Njerëzit lënë zjarr kampi pa vëmendje ose rrinë një cigare nga dritarja e tyre ndërsa ngisnin makinën. Cilado qoftë shkaku, sapo një shkëndijë të godasë tokën e thatë, zjarri fillon të tërbohet pothuajse në mënyrë të pakontrollueshme.

Një zjarr jashtë kontrollit dëmton tokën e kullotjes, duke prekur fermerët që mbledhin bagëti. Ai gjithashtu mund të shkatërrojë të lashtat, të djegë ndërtesat që fermerët duhet të ruajnë ushqim dhe pajisje dhe t’i dëbojnë njerëzit nga toka e tyre familjare për mirë.

Moti ekstrem ku nuk bie shi për muaj me radhë, shkakton tokën e tharë që shpërthen në një armë të zjarrtë. Sidoqoftë, të lashtat gjithashtu shpesh janë shi, kështu që kur nuk bie shi, mungesa e lagështirës ndikon në të lashtat. Edhe nëse zjarri nuk arrin tokën në fermë, ushqimi mund të bëhet i papërdorshëm pasi bimët thahen dhe vdesin. 

Në anën tjetër të ekstremeve, kur të bjerë shi më në fund, toka e shkatërruar mund të mos jetë në gjendje të zhyten në të gjithë ujin menjëherë dhe përmbytja shfaqet. Përmbytjet mund të shkaktojnë çështje të tilla si kullimet e stuhisë dhe ujërat e zeza që derdhen dhe derdhen në furnizime ushqimore.

Prodhimi i rritur

Specialistët e bujqësisë punojnë shumë për të prodhuar të lashta më të forta, më rezistente ndaj sëmundjeve dhe me rendiment më të lartë. Fatkeqësisht, me shkencën lindin disa shqetësime për ushqimet e modifikuara gjenetikisht dhe ato që mund të bëjnë me trupin e njeriut me kalimin e kohës. Ndryshimi i klimës ka ndikuar tashmë në furnizimin tonë me ushqim, dhe koha do të tregojë se sa është për mirë apo më keq.

Një rritje e dioksidit të karbonit në klimën tonë mund të shtojë disa të lashta si orizi, soja dhe gruri. Këto lloje të ushqimit nuk janë aq të larta në lëndë ushqyese dhe agjentë që luftojnë kancerin si perimet me gjethe jeshile, për shembull. 

Përmbytja, ndryshimi i stinëve dhe ndryshimet e tjera të motit ndikojnë në sezonet në rritje të të lashtave specifike dhe mund të shkaktojnë gjithnjë e më shumë dëme në të lashtat në natyrë, ngarjen e disa prodhimeve ushqimore në ambiente të mbyllura dhe çmime pikante në të njëjtën kohë. Fermerët do të duhet të ndryshojnë atë që ata rriten dhe se si e rritin atë për të vazhduar me një popullsi në zgjerim.

Ka disa lajme të mira për fermerët në Shtetet e Bashkuara , Kanada dhe Rusi veriore . Një raport parashikonte se kushtet në ato zona do të përmirësoheshin për prodhimin e ushqimit. Sidoqoftë, kushtet në pjesë të Australisë dhe Mesdheut do të përkeqësohen.

Ndryshimi global i klimës do t’i detyrojë shkencëtarët të kuptojnë se si të prodhojnë më shumë, të harxhojnë më pak dhe të rritin ushqim edhe në kushte më pak se ideale. Ndërsa shumë negativë shoqërojnë ndryshimin e klimës, të mësuarit për të përdorur më mirë burimet që kemi si banorë të planetit tonë të gjelbër është një lëvizje pozitive në drejtimin e duhur.

Ndryshimi i gjërave

Ndërsa disa njerëz besojnë se toka ka kaluar pikën kur do të kemi mundësinë e kthimit të dëmtimit të klimës sonë, të tjerë besojnë se nuk është vonë të mësojmë brezat e ardhshëm të kujdesen për mjedisin.

Ndryshime të vogla, të tilla si ruajtja e ujit, rritja e ushqimit tuaj dhe zvogëlimi i gjurmës suaj të karbonit, mund të fillojnë të ndryshojnë gjërat në mënyrë që mungesat e ushqimit dhe mungesa e ujit nuk janë aq shqetësuese në 50 vitet e ardhshme.