Reklame:

FAO: Ndryshimet klimatike po rrisin perdorimin e teknologjise ne bujqesi

Ndryshimi i klimës është një nga kërcënimet më të mëdha me të cilat përballemi. Fatkeqësitë natyrore dhe ngjarjet ekstreme të motit po e bëjnë më të vështirë rritjen e të lashtave, rritjen e kafshëve dhe fitimin e jetesës siç kemi bërë në të kaluarën, dhe zonat rurale në të gjithë botën po i ndjejnë efektet në mënyrë më të mprehtë. Megjithatë ka shpresë. Komunitetet rurale janë duke përdorur risi bujqësore për të siguruar që ata janë më të përgatitur për t’u marrë me efektet e ndryshimit të klimës. Me qëllim të mbledhjes së njerëzve për të diskutuar çështjet globale, Forumi Global i FAO-së për Sigurinë e Ushqimit dhe Ushqyerit, lidh individë nga e gjithë bota, duke lehtësuar diskutimet në internet për mënyrën e përmbushjes së këtyre 17 qëllimeve deri në vitin 2030.

Kur Forumi FSN kërkoi nga anëtarët e tij shembuj të nismave të suksesshme të krijuara për të përmirësuar bujqësinë dhe sigurinë ushqimore, një gjë ishte e qartë: inovacioni ka potencialin për të dhënë një ndikim të madh. Këtu janë tre fusha në të cilat risia po ndryshon në luftën kundër ndryshimit të klimës: Risitë e ushqimit Efektet e ndryshimit të klimës në ekosistemet tona janë të rënda, duke ndikuar në bujqësi, jetesën dhe sigurinë ushqimore. Një mënyrë për të trajtuar efektet negative në sigurinë e ushqimit është përmes hulumtimit të mëtejshëm në produktet e zakonshme ushqimore dhe risitë në mënyrat e përdorimit të tyre.

Sheilla Sibanda, nga Universiteti i Teknologjisë Chinhoyi në Zimbabve, është duke punuar në një projekt që përfshin miellin e lulediellit në prodhimin e sallamit të pulës. Mielli i Cowpea është vendas në Afrikën Sub-Sahariane dhe është një burim i shkëlqyeshëm i kalorive, vitaminave, mineraleve dhe proteinave.

Përfshirja e kësaj bishtajore të gatshme në produkte të tjera është një mënyrë e shkëlqyeshme për të përmirësuar dietat dhe sigurinë ushqimore. “Fëmijët shpesh vuajnë nga kwashiorkor [një formë e rëndë e kequshqyerjes së proteinave], midis formave të tjera të kequshqyerjes, kështu që zhvillimi i produkteve të tilla është parësor,” shpjegoi Sheilla.

Në anën tjetër të botës në Australi, Olumide Odeyemi, nga Instituti i Studimeve Detare dhe Antarktik në Universitetin e Tasmania, po kryen hulumtime për të kuptuar saktësisht se si lloje të caktuara të detit prishin. Studimet e tij kanë çuar në zhvillimin e një mjeti për të parashikuar jetën e ruajtjes së butakëve të gjallë të paketuar, duke parandaluar prishjen e panevojshme.