Reklame:

“Ochratoxin A” ne ushqime, EFSA nis studimet shkencore ne mbrojtje te shendetit publik!

Ochratoxin A (OTA) gjendet në një shumëllojshmëri të ushqimeve, përfshirë fara dhe produkte drithi, mish të ruajtur, fruta të freskëta dhe të thata. Ajo gjithashtu gjendet në qumështin e gjirit.

Autoriteti i Sigurise Ushqimore ne Europe (EFSA) më parë vlerësoi rreziqet e shëndetit publik që lidhen me OTA në ushqim në vitin 2006. Ekspertët arritën në përfundimin se OTA grumbullohet në veshka dhe është veçanërisht toksike për këtë organ. Në doza të larta OTA shkakton edhe tumore në veshka tek minjtë. EFSA vendosi një konsum të tolerueshëm javor (TWI) prej 120 nanograms për kilogram të peshës trupore.

Shumë informacione janë bërë të disponueshme duke sugjeruar që OTA mund të jetë gjenotoksike dhe kancerogjene. Në raste të tilla, ekspertët e EFSA llogaritin një diferencë të ekspozimit (MM) për konsumatorët.

Në përgjithësi, sa më i lartë MOE, aq më i ulët është niveli i shqetësimit të konsumatorëve. MOE e vlerësuar për OTA është nën 10,000 në shumicën e grupeve të konsumatorëve, duke sugjeruar një shqetësim të mundshëm shëndetësor.

Çfarë është MOE?

MM është një mjet i përdorur nga vlerësuesit e rrezikut për të karakterizuar rrezikun nga ekspozimi ndaj substancave gjenotoksike dhe kancerogjene, të cilat mund të gjenden në ushqime. Ai siguron një tregues të nivelit të shqetësimit për sigurinë në lidhje me praninë e një substance në ushqim, por nuk e përcakton sasinë e rrezikut.

MOE është një raport i dy faktorëve: doza në të cilën vihet re një efekt i pafavorshëm i vogël por i matshëm dhe niveli i ekspozimit ndaj substancës.

EFSA po kërkon reagime nga palët e interesuara për mendimin e saj shkencor në lidhje me rreziqet e shëndetit publik që lidhen me praninë e Ochratoxin A (OTA) në ushqim – një mikotoksinë e prodhuar në mënyrë natyrale nga kërpudhat siç janë speciet Penicillium dhe Aspergillus .

Per me shume klikoni ne linkun e meposhtem:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/public-consultation-ochratoxin