Mikroplastikat janë grimca të vogla prej plastike me madhësi më të vogël se 5 mm, ndërsa nanoplastika është edhe më e vogël, duke filluar nga 1 deri në 100 nanometra (N.B. 1 nanometër është i barabartë me një të miliontën e një milimetri).
Në vitin 2016, EFSA identifikoi nevojën për të gjeneruar më shumë të dhëna për nivelet e shfaqjes së tyre në ushqim dhe efektet e tyre të mundshme në shëndetin e njeriut pas ekspozimit. Kohët e fundit, raportet ndërkombëtare për mikroplastikë dhe nanoplastikë janë botuar, megjithatë shumë nga aspektet e sigurisë së ushqimit mbeten të paadresuara.
Sipas EFSA-s shqetësimi i publikut për këtë temë është i lartë. Eurobarometri i EFSA-së për Sigurinë e Ushqimit 2019 në BE zbuloi se mikroplastikat në ushqim ishin një temë shqetësimi në rritje midis qytetarëve të BE-së.
Për këtë arsye, EFSA po mban një konsultim shkencor me këto objektiva:
Bashkimi i palëve të interesuara,
të kuptuarit e gjendjes aktuale të lojërave dhe hulumtimeve të vazhdueshme për këtë temë.
Programi do të përfshijë prezantime dhe grupe diskutimi që eksplorojnë pyetje mbi mikroplastikat dhe nanoplastikat në ushqim:
Shoqëria: Çfarë po shtyn shqetësimet e publikut dhe çfarë mund të na ndihmojë të kuptojmë perceptimin e rrezikut të njerëzve?
https://www.efsa.europa.eu/en/events/event/call-abstracts-scientific-colloquium-25-coordinated-approach-assess