Reklame:

Itali: Mashtrimet me fondet e BE, “Mafia bujqesore perfitoi 24.5 miliarde euro”

Raportet e fundit paraqesin arrestimet që goditën klanet mafioze aktive në Nebrodi, në zonën e Mesinës, të cilët kishin perfituar nje ndihmë të drejtpërdrejtë të BE për fermerët. Por edhe biznesi i Kamorras në sektorin e qumështit. Lajme që konfirmojnë se si krimi i organizuar lejon agroushqimin për të konsoliduar biznesin dhe fuqinë e tij. Sipas Coldiretti, ky biznes arrin në 24.5 miliardë €. 

Keto jane shifrat e rezultatit te analizës së Observatorit mbi krimin në bujqësi dhe sistemin agro-ushqimor, duke marre parasysh të gjithë zinxhirin, nga fushat dhe bagëtitë e deri te shpërndarja dhe hotelieria. Mafia, thekson Coldiretti, operon përmes vjedhjes së pajisjeve bujqësore dhe automjeteve, zhvatjes, ose me të ashtuquajturat dantella edhe në formën e imponimit të shërbimeve të punës ose të transportit ose ruajtjen e fermave, dëmtimin e të lashtave, agresionin , therjet klandestine, punësimi dhe mashtrimet kundër Bashkimit Evropian.

Sa për mashtrimet e BE-së, përplasja midis grupeve kriminale, profesionistëve dhe njerëzve të lidhur me të njëjtat organizata të fermerëve është e habitshme. Për shembull, në Nebrodi, toka mafioze u perdoren për të marrë në këmbim fondet për pagesa direkte të dhëna nga BE për të ndihmuar ‘fermerët’ aktivë. Dhe kjo falë ndihmës së një noteri në pajtim dhe zyrtarëve të Qendrave të Ndihmës Bujqësore, AAC, organeve të menaxhuara nga organizatat bujqësore dhe të cilat udhëzojnë praktikat për qasje në kontributet evropiane për bujqësinë. Nuk është hera e parë që AAC-të janë shënjestruar nga hetimet për mashtrimet në BE.

Por mafiozët nuk përqendrohen vetëm në burimet publike: biznesi është gjithashtu përgjatë zinxhirit agro-ushqimor. Shefat, shpjegon Coldiretti, gjithashtu ndikojnë në tregun për shitjen dhe blerjen e tokës dhe tregtimin e ushqimit duke vendosur çmimet e të korrave, menaxhimin e transportit dhe radhitjen, kontrollimin e zinxhirëve të tërë të supermarketeve, eksportimin e vërtetë apo të rremë të bërë në Itali, krijimi jashtë qendrave të prodhimit italian me zë të lartë dhe zhvillimi nga zeroja e rrjeteve me pakicë, gjithashtu duke rrezikuar seriozisht cilësinë dhe sigurinë e produkteve, me efektin indirekt të minimit të thellë të imazhit të produkteve italiane dhe vlerës së prodhuar në markën Italiane. Pa harruar dëmtimin e konkurrencës dhe tregun e lirë juridik, i cili po e mbyt.

http://www.agrifoodtoday.it/attualita/agromafie-truffe-ue.html