Gjurmët e anti-inflamatorit, kortizonit dhe antibiotikëve në qumësht. Kjo është ajo që doli nga një test i “Salvagente” në 21 pako qumështi, të freskëta dhe UHT, të blera në supermarkete italiane dhe dyqane ushqimore. Ndër markat e analizuara janë Parmalat, Granarolo, Coop, Conad, Lidl, Esselunga dhe Carrefour. Rezultatet publikohen në botimin e gazetës së muajit.
Droga në më shumë se gjysmën e mostrave te analizuara
Droga ishte e pranishme në më shumë se gjysmën e paketimeve, sipas testeve të kryera me një metodë të re të analizave të kryer nga Universiteti Federico II i Napolit dhe Universiteti Spanjoll i Valencias, në gjendje të zbulojnë substanca që kalojnë pa u vënë re në testet zyrtare. Më të shpeshtat ishin dexamethasone (një kortizon), neloxicam (anti-inflamator) dhe amoxicillin (një antibiotik), në përqendrime midis 0.022 mcg / kg dhe 1.80 mcg / kg. Ilaçet që lënë gjurmë përdoren për të trajtuar mastitin në lopët e qumështit, shpjegoi Enrico Moriconi , veteriner dhe garantues i kafshëve në rajonin e Piemonte.
Testi Salvagente konfirmoi rezultatet e marra nga hulumtimi i 56 qumështëve italianë, të botuar në “Journal of Dairy Science” dhe të kryer nga një ekip nga Universiteti Federico II i Napolit dhe ai i Valencias. “Ne kemi gjetur substanca farmaceutikisht aktive në 49% të mostrave, në përqendrime midis 0.007 dhe 4.53 mcg / kg – thotë Alberto Ritieni , profesor i Kimisë Ushqimore në Fakultetin e Farmacisë së Federico II dhe në mesin e autorëve të analizave – Në përfundimet tona theksojmë që pasi qumështi rekomandohet për ushqimin e tyre, foshnjat dhe fëmijët janë veçanërisht të ekspozuar ndaj këtyre substancave dhe mund të jenë më të prekshëm. Aftësia e tyre për të metabolizuar këta agjentë toksikë nuk është ende e zhvilluar mirë. ”
Rezistenca antibiotike
Ndër pasojat e përdorimit të antibiotikëve dhe ilaçeve të tjera të cilat më pas përfundojnë në qumësht, sipas ekspertëve të intervistuar nga Lifebuoy, mundësia që krijimi i baktereve rezistente ndaj antibiotikëve të bëhet më i lehtë. “Futja e vazhdueshme e dozave të vogla të antibiotikut me ushqim – thotë Ruggiero Francavilla , pediatër, gastroenterolog në Universitetin e Barit – përcakton presion selektiv mbi florën bakteriale normale të zorrëve, në avantazhin e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve që bëhen më të përfaqësuar”. Rreziku i dytë është që këto ilaçe ndryshojnë mikrobiotën e njeriut.
Rreziqet e mikrobiotës së zorrëve
Për Ivan Gentile , profesor i asociuar i sëmundjeve infektive në Universitetin Federico II të Napolit, “një rrezik, megjithëse i ulët, që ekspozimi madje edhe i sasive të vogla, veçanërisht në mënyrë të përsëritur, mund të ketë pasoja në mikrobin e zorrëve nuk mund të përjashtohet. në atë grup të ndryshëm të mikroorganizmave që jetojnë me ne (në zorrë, në lëkurë, në zgavrën me gojë për të dhënë disa shembuj) dhe që kanë efekte të dobishme (ndihmon tretjen, imunitetin, mbrojtjen) “.
http://www.agrifoodtoday.it/attualita/latte-antibiotici-farmaci.html