Një ngrohje prej 2 ° C do të shkaktonte zhdukjen e 56% të vreshtave, ndërsa me 4 ° C më shumë, 85% e sipërfaqes së destinuar për vreshtat do të humbiste.
Ky eshte nje alarm për fatin e prodhimit të verës në botë pasi një ekip studiuesish ka ekzaminuar pasojat e ndryshimit të klimës në shëndetin e vreshtave. Studimet e kryera mbi tokën më të përshtatshme për kultivimin e njëmbëdhjetë prej varieteteve më të njohura të rrushit kanë zbuluar se një rritje prej 2 gradesh të mëtejshme në krahasim me nivelet aktuale do të rezultonte në humbjen e 56% të tokës së përshtatshme për kultivimin e vreshtave në rajonet kryesore prodhuese te veres. Për shembull, pritet që rrushi i bardhë Ugni blanc – i njohur më mirë si Trebbiano Toscano – do të humbiste 76% të zonës së përshtatshme për kultivimin e saj. Më pak fat, edhe nëse vetëm pak, do të ishte fati i Riiesling , me një ulje të tokës 66%.
Skenari i rrezikut për Italinë dhe Spanjën
Studimi tregon se ngrohja globale mund të godiste bodrumet edhe më shumë. Një rritje prej 4 gradë në të vërtetë do të nënkuptonte humbjen e 85% të sipërfaqeve të kultivuara me hardhi . Duhet gjithashtu të theksohet se nëse këto zona do të rikultivooheshin edhe me një rrush vere më të përshtatshme për klimën e ngrohtë , 24% e zonës së kultivimit në rajonet aktuale do të humbiste. Kjo do të thotë që marzhet për uljen e humbjes së sipërfaqes mund të merren jo vetëm me zvogëlimin e emetimeve dhe për rrjedhojë me ngrohjen, por edhe me teknikat e përshtatjes në kontekstin e ri klimatik. Sidoqoftë, ekipi i studiuesve tha se disa vende do të preken më shumë se të tjerët. Humbja e tokës për varietetet më të njohura mund të ndikojë në 90% të tokës në Itali dhe Spanjë , me një rritje të temperaturave më pak se + 4 ° C.
Vreshtat në Mbretërinë e Bashkuar
Nga ana tjetër, ka zona që do të “përfitonin” nga klima e re dhe për këtë arsye bëhen të afta për të prodhuar verë . Për shembull, disa zona të Mbretërisë së Bashkuar do të bëhen të përshtatshme për rrush pasi planeti vazhdon të nxehet, me varietete të hershme të pjekjes siç është pinot noir.
Ignacio Morales-Castilla , bashkëautor i studimit dhe profesor i Universitetit të Alcalá , Spanjë, thekson “mesazhin pozitiv” i cili konsiston në mundësinë e ” përshtatjes së vreshtarisë në ndryshimet klimatike”. “Diversiteti është një mjet shumë interesant për ta bërë këtë”, vazhdon profesori i cili më pas paralajmëron: “Ne duhet të kufizojmë ngrohjen sa më shumë që të jetë e mundur, sepse sa më shumë ngrohje të kemi, aq më pak mundësi të përshtatjes do të ketë”.
Profesori Steven Penfield i Departamentit të Qendrës John Innes Center of Genetics, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, përshëndeti studimin. Hulumtimi, shpjegon Penfield, thekson se “nëse kultivuesit janë të gatshëm të përshtaten duke ndryshuar varietetet që rriten, ka mënyra për të ruajtur të lashtat përballë temperaturave në rritje, të paktën në skenarë emetimesh më pak ekstreme”.
http://www.agrifoodtoday.it/ambiente-clima/vino-clima-allarme-produzione.html