Reklame:

Abuzimet me subvencionet ne bujqesi, BE vendos kontrollin e parcelave me satelitet “Sentinel”

Mashtrimet me subvencionet për sektorin bujqesor arrijnë në 80 milion euro vetëm në Itali. Sipas një raporti nga gjyqtarët e kontabilitetit, mjetet teknologjike për t’i monitoruar dhe  shmangur ato janë atje, por shumë pak i përdorin ato. Ne jemi aktivë në vetëm 5 provinca.

Vetëm në tre vitet e fundit, autoritetet italiane kanë zbuluar një seri fermerësh të rremë, të cilët në mënyrë të paligjshme morën ndihmë të drejtpërdrejtë nga Bashkimi Evropian për këtë sektor. Mashtrim total arrin ne 80 milion euro . Por fenomeni nuk ka të bëjë vetëm me italine, raste të ngjashme janë gjetur në Francë dhe Bullgari, por dyshimi është se shtrirja e këtij lloj mashtrimi është shumë më e gjerë dhe përfshin edhe shtetet e tjera anëtare. Për më tepër, këto ndihma, të cilat llogariten në bazë të sipërfaqes së tokës, përfaqësojnë një nga zërat më të rëndësishëm të buxhetit në BE. Por armët për të parandaluar mashtrimet janë përhapur. Ose më saktë, mjetet jane, por ato nuk përdoren. Kjo është, me pak fjalë, ankesa që përmbahet në raportin e Gjykatës Evropiane të Auditorëve .

“Armët” kunder ketij fenomeni janë satelitët Sentinel të programit të Kopernikut të BE-së , të cilat kanë qenë duke orbituar për disa kohë në itali dhe që prej vitit 2017 kanë siguruar imazhe të hollësishme dhe “me frekuencë të mjaftueshme për të kontrolluar aktivitetet e kryera në tokën bujqësore gjatë ketyre vitesh”. Për më tepër, ekzistojnë “teknologji të tjera të reja, të tilla si imazhe gjeografike dhe dronet” që mund të ndihmojnë në dallimin e tokës ku bëhet bujqësia e vërtetë nga ato që përdoren vetëm për të kapur fondet e BE-së me deklarata false. “Falë këtij verifikimi automatik, i përbërë nga të ashtuquajturat” kontrolle përmes monitorimit “- vazhdon Gjykata – është e mundur të identifikohen tokat e kultivuara dhe të monitorohen praktikat e ushtruara në parcelat bujqësore individuale (siç është lulëzimi, korrja dhe kositja) gjatë gjithë sezonit të rritjes. Qasja e re gjithashtu mund të zvogëlojë koston e auditimeve dhe, në të njëjtën kohë, të lejojë monitorimin e të gjithë fermerëve (në vend se të përqendrohet në një numer te vogel të tyre. “Me pak fjalë, më shumë kontrolle dhe më shumë kursime.

Megjithatë, “megjithëse vitet e fundit BE ka inkurajuar përdorimin e tyre”, vetëm shumë pak agjensi paguese, dmth zyrat e shteteve të ndryshme anëtare që merren me sigurimin dhe kontrollin e ndihmës direkte, përdorin këto teknologji të reja.
Italia ishte vendi i parë që eksperimentoi me ta : në maj 2018, filluan “kontrollet” e para në provincën e Foggia. Për të cilat u shtuan ato të Viterbo, Cosenza, Crotone dhe Pordenone. Spanja, Belgjika, Danimarka dhe Malta gjithashtu kanë filluar këto kontrolle. Në total, pra, 5 vende të BE-së nga 27.

Procesi bllokues në këtë drejtim, sipas Gjykatës, jane disa pengesa burokratike: “Agjensitë paguese kanë frikë se Komisioni mund të marrë në dyshim vendimet e marra në bazë të kontrolleve përmes monitorimit – lexohet në raport – Përveç kësaj, miratimi e qasjes së re përfshin ndryshime të rëndësishme në sistemet IT të agjencive paguese. Komisioni është përpjekur të lehtësojë dhe standardizojë qasjen në të dhënat e Sentinel përmes shërbimeve cloud, por përdorimi i tyre për qëllime operative mbetet i kufizuar . Ai gjithashtu ka financuar disa hulumtim në këtë drejtim, rezultatet e të cilave nuk janë shfrytëzuar ende “, thotë Gjykata.

Sipas Gjykatës, këto teknologji, përveç monitorimit të skemave të drejtpërdrejta të pagesave, mund të jenë të dobishme në verifikimin e kërkesave klimatike dhe mjedisore, të cilat me PZHK-në e ardhshme do të bëhen gjithnjë e më të rëndësishme. “Në vitin 2019, asnjë prej agjencive paguese nuk ka kryer kontrolle monitorimi për këto parakushte ose për skemat e zhvillimit rural”, raporton Gjykata. Por jo vetëm: “Grupi i sugjeruar i indikatorëve të performancës për PVP të ardhmen nuk ishte, në pjesën më të madhe, i projektuar për monitorim të drejtpërdrejtë me të dhënat e Kopernicus Sentinel”. Dua të them, satelitët janë atje. Por as Komisioni nuk duket se vëren kaq shumë.

http://www.agrifoodtoday.it/attualita/satelliti-falsi-agricoltori.html