Reklame:

Qendrueshmeria e sistemeve ushqimore ne Bote

Studimi merr parasysh jo vetëm sigurinë ushqimore, ushqimin dhe mjedisin, por edhe faktorët ekonomikë dhe social.

Studiuesit në Qendrën Ndërkombëtare për Bujqësinë Tropikale (CIAT), me qendër në Kolumbi, kanë hartuar një hartë që vlerëson qëndrueshmërinë e sistemeve ushqimore nëpër vende të ndryshme te globit. Harta është një rezultat i një studimi në të cilin studiuesit u përpoqën të matin dhe karakterizojnë në mënyrë empirike qëndrueshmërinë duke marrë parasysh jo vetëm sigurinë ushqimore, ushqimin dhe mjedisin, por edhe faktorët ekonomikë dhe shoqërorë.

Termi “sisteme ushqimore” i referohet të gjithë rrjetit të prodhimit dhe konsumit të ushqimit, që shtrihet nga para-prodhimi deri tek mbeturinat e ushqimit. Kjo është një fushë relativisht e re e hulumtimit, kështu që nuk ka shumë uniformitet në treguesit e përdorur nga studiuesit, qeveritë dhe OJQ-të. Ky konstatim kishte për qëllim standardizimin e disa prej metodave të përdorura në studimin e tillë të sistemeve ushqimore.

Për të krijuar hartën, studiuesit renditën përmes dy dekadave të literaturës shkencore në lidhje me sistemet ushqimore. Ata u përqëndruan në njëzet tregues që mund të përdoren për të gjurmuar ndryshimet e qëndrueshmërisë me kalimin e kohës dhe i renditën në katër kategori: mjedis, ekonomik, social dhe ushqim. Ato përfshijnë një sërë faktorësh, duke përfshirë emetimet e gazrave serë nga bujqësia, tregtinë e ndershme, ndryshimet në çmimet e ushqimeve me kalimin e kohës, mbeturinat dhe madhësinë e forcës punëtore të grave.

Ndryshimet e sjella nga ngrohja globale kanë çuar në një përqendrim të ri në mënyrat për të përmirësuar qëndrueshmërinë e ushqimit. Një numër i OJQ-ve dhe bizneset po punojnë për zgjidhje për këtë, që mund të ndihmojnë në përmirësimin e ushqimit dhe disponueshmërinë e ushqimit në të ardhmen.