Reklame:

Ulliri i bardhe fildish (Leucocarpa), Ja ne cilin vend kultivohet!

Leucocarpa, e quajtur edhe Leucolea, është një varietet ulliri që karakterizohet nga fruta të vogla, të cilat gjatë pjekjes marrin një ngjyrë të bardhë fildishi. Shumë i përhapur në rajonet e Italisë së Jugut, me një prani të fortë në Kalabri, ai ishte futur ndoshta gjatë kolonizimit të rajonit  Magna Grecia,”
Jugu i Italisë nuk është i vetmi vend ku prodhohet ky varietet, ai ekziston në një lloj të ngjashëm në Greqi, por ato janë mjaft të rralla, por edhe në disa zona përgjatë brigjeve mesdhetare të Afrikës veriore dhe përgjatë gjithë perëndimit në brigjet e Atlantikut të Portugalisë.

Innocenzo Muzzalupo, studiues në Këshillin për kërkime dhe ekonomi bujqësore, Qendra Kërkimore për ullinjtë , agrumet dhe pemët frutore (CREA-OFA) ne itali, tha se për shkak të ngjyrës së bardhë të frutave, e cila në kulturën perëndimore simbolizon pastërtinë, ajo u përdor kryesisht për qëllime fetare. Kjo është arsyeja pse Leucocarpa është rritur shpesh pranë manastireve , ku vaji i tij, pasi të marrë një bekim, është i destinuar për sakramentet dhe ritet e tjera katolike dhe, në të kaluarën, për të vajosur perandorin gjatë ceremonisë së kurorëzimit.

Vaji i ullirit ekstra i virgjër i prodhuar nga kjo shumëllojshmëri ka të njëjtat karakteristika si të gjithë të tjerët sa i përket përbërjes së acideve yndyrore, aromave dhe aromave tipike për një produkt me dritë frutash”, sqaroi ai.

Kjo është dëshmi e mëtejshme e mënyrës sesi lashtësia, pavarësisht nga bindjet e tyre, e lidhi pemën e ullirit dhe vajin e ullirit me shenjtërinë, siç ndodhi në Athinë dhe në shumë vende të tjera në pellgun e Mesdheut, në atë masë që sot pema e ullirit konsiderohet në mënyrë universale një simbol i paqes .

Duke u rikthyer te Leucocarpa, karakterizimi gjenetik ka vërtetuar se i përket një lloji të vetëm, difuzioni i kufizuar i të cilit është ndoshta për shkak të një përhapjeje të shqetësuar. Pra, fermerët kujdesen për këto pemë ulliri, të cilat gjatë sezonit të frutave japin një efekt interesant estetik, i cili sipas një studimi të kryer nga Muzzalupo me studiues të tjerë nga CREA dhe Universiteti i Kalabrisë, është për shkak të:  zhdukjes” se flavonoideve.

Pjekuria e ullinjve përfshin dy faza: së pari, kalimi dhe sinteza e klorofilit që e bën frutin jeshil, pas degradimit te klorofilit ulliri humbet ngjyrën e tij”, shpjegoi studiuesi.  Në të njëjtën kohë, në përgjithësi, në ullinj si në shumicën e frutave, aktivizohet sinteza e antocianinave dhe flavonoideve të tjerë, dhe kjo shkakton ngjyrën e tyre kaltërosh ose të zezë”.

Në kultivarin Leucocarpa, aktivizimi i flavonoideve dhe anthocyanins nuk ndodh fare”, shpjegoi Muzzalupo.  Kjo është e vetmja varietet që mbetet e bardhë në çdo fazë të pjekjes, dhe nëse lëmë frutat në pemë deri në fund të dimrit, do t’i gjejmë ato të bardha, më së shumti me tendencë të verdhë për shkak të oksidimit të lipideve. Në studimin tonë jemi munduar të kuptojmë pse ndodh kjo “.

Studiuesit zbuluan se transkriptimi i gjeneve specifike është i bllokuar në nivelin e disa enzimave nga një proces rregullues; më pas, ata zbuluan se cilat mekanizma rregullatorë ndodhin, përmes mikroARNve specifike. Ky zbulim i fundit çoi në publikimin e hulumtimit  Renditja e thellë e ARN-ve të shkurtra të ullirit identifikon mikro ARN-të e destinuara për pjekurinë e tulit. “

 Karakterizimi i transkriptimeve nga rrugët biosintetike të flavonoideve dhe antocianins dhe analiza e nivelit të tyre të shprehjes në frutat e ullinjve është një objektiv i rëndësishëm, jo vetëm për të kuptuar ngjarjen e verifikimit të frutave, por edhe për të rritur njohuritë e këtyre molekulave antioksiduese , të cilat janë të rëndësishme për shëndetin e njeriut, “vuri në dukje Muzzalupo.

Ai gjithashtu raportoi rezultatin duke bluar këtë varietet me një pajisje të ngjashme me Keurig të quajtur Revoilution .

 Ne kemi shpuar ullinjtë e Leucocarpa dhe ngrira pulpën në azot të lëngshëm; pastaj e shtypëm dhe e futëm në makinë”, shpjegoi studiuesi.  Në thelb, duke shmangur plotësisht oksidimin, kemi marrë një vaj ulliri ekstra të virgjër shtesë me fruta të mesme me karakteristika ideale organoleptike, i cili kishte të veçantën e vetme të të qenit pa ngjyrë. Ishte shumë i mirë, me një shije të këndshme pikante dhe të hidhur”.