Agrume te embla. Zbulohet sekreti i gjenit Noemi i cili rregullon aciditetin e frutave!

Agrumet përfaqësojnë një nga burimet me te medha të vitaminës C në dietën tonë, megjithatë, një nga pengesat kryesore për konsumimin e tyre përfaqësohet nga shija e acidit, të cilat i bëjnë ato të tharta e te pakëndshme per disa njerez.

Së shpejti, do të jemi në gjendje të kemi më pak fruta agrumesh te tharta, falë studiuesve të laboratorit Bioteknologjik të bujqesise CREA Olivicoltura Frutticoltura Citrus e cila, në bashkëpunim me Qendrën John Innes në Norwich , karakterizoi mutacionin ” pa acid ” në frutat e mandarines, limonit dhe portokallit, në gjendje të ëmbëlsojnë lëngun në krahasim me varietetet klasike.

Mutacionet pa acide kanë intriguar gjithmonë studiuesit me kalimin e kohës, në mënyrë që të lejojnë njohjen dhe izolimin e tyre në shumë specie agrumesh, të cilat zakonisht quheshin “të ëmbla”, për shkak të uljes ekstreme të aciditetit në lëng. Përveç humbjes së aciditetit të tyre, agrumet “e ëmbla” gjithashtu kanë humbur aftësinë për të ngjyrosur gjethet dhe lulet e shumë specieve me të kuqe të fortë. Analiza gjenetike, e zhvilluar duke krahasuar acidet dhe varietetet “e ëmbla” të së njëjtës specie, ka lejuar identifikimin e një gjeni, të quajtur Noemi, një faktor kyç i aftë për të rregulluar aciditetin e frutave dhe i cili funksionon në sinergji të ngushtë me Gjen Ruby (identifikuar disa vjet më parë nga i njëjti ekip, përgjegjës për sintezën e antocyanins, ose pigmentet kryesore të ngjyrës vjollcë-të kuqe.

Studimi sqaron gjithashtu se si, përmes procesit të zbutjes së kedrit (një nga speciet e vërteta, së bashku me pumelon dhe mandarinën), një mutacion i lindur nga Noemi u transmetua më pas në të gjitha agrumet që rrjedhin prej tij pas kalimeve ndër-specifike.

Sot, identifikimi i Noemi dhe mundësia e modulimit të një elementi strategjik për përmirësimin gjenetik të agrumeve, veçanërisht për portokallet dhe mandarinat, pasi kontrolli i aciditetit është thelbësor në izolimin e seleksionimeve në periudha të ndryshme të pjekuria, me ndikim të madh për një konsumator të vëmendshëm dhe të kërkuar.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982218315392