Reklame:

Vanilja – Mungesa ne treg dhe veshtiresia e kultivimit po rrisin çmimet

Vanilja është një nga erërat më të njohura në botë si dhe një përbërës mjaft I rëndësishëm produktesh duke filluar nga çokollatat e deri të parfumi.

Por gjetja e vaniljes po bëhet gjithnjë e më e vështirë, ndaj dhe ushqimet e përbëra nga vanilja të tilla si akullore janë bërë më të shtrenjta dhe çmimi me shumicë i vaniljes natyrale ka arritur 500-600 $ për kg.

Ndërkohë që vetëm disa vite më parë çmimi i vaniljes shënonte një të dhjetën e çmimit të mësipërm.

Madagaskari furnizon 80-85 % të botës me vanilje natyrale dhe 20 % e eksporteve të vendit arrijnë në vlerën 600 milion dollarë me çmime aktuale.

Gjithashtu edhe kultura e kësaj bime është mjaft e vështirë të rritet, një hardhi merr tre deri në katër vite për t’u pjekur.

Vanilja është një bimë që rritet rreth 20 centimetra në ditë dhe nuk lulëzon deri sa të arrijë të paktën 3 m gjatësi. Lulet orkide të vaniljes nuk janë më të mëdha se 4 apo 6 centimetra.

Në ditë çel vetëm një lule dhe i gjithë procesi i lulëzimit të vaniljes përfundon për 30 ditë. Lulet e saj polenizohen me ndihmën e një fluture të veçantë që jeton në zonën e Meksikës, ndërsa te vaniljet e kultivuara pjalmimi bëhet nga punëtorët e specializuar

E më pas duhen muaj të tërë derisa të vijë momenti për të marrë kokrrat e thata për të marrë vaniljen natyrale ndaj dhe shumica e bizneseve përdorin vaniljen artificiale.

Por që nga viti 2011 disa prodhues filluan të përqendrohen sërish te vanilja natyrale duke ndryshuar recetat e tyre për të arritur shijet sintetike me të cilat konsumatorët ishin njohur.

Në vitin 2015 Nestle njoftoi planet për të përdorur vetëm përbërësit natyralë në pesë vjet, dhe të tjerë si Hershey e ndoqën këtë shembull.

Prandaj, kërkesa është rritur, dhe sëbashku me të  çmimet – pjesërisht për shkak se vanilja natyrale kërkon vite për t’u pjekur dhe furnizimet natyrore janë të pamjaftueshme.

Moti ekstrem, siguria e dobët e kulturës dhe eksportuesit që grumbullojnë inventarin dhe spekulojnë për rritje të mëtejshme, kanë mbajtur gjithashtu çmime të larta.

Kjo rritje nuk ka qenë pa sfidat e saj. Për të parandaluar vjedhjen e kulturave të tyre tani më të vlefshme, fermerët kanë marrë për të korrur fasule herët, para se të jenë të pjekur, duke zvogëluar kështu cilësinë e përgjithshme të kulture.