Reklame:

Zbulohet “superfruti” ne Itali – Me i shendetshem dhe me rezistent fale rrezatimit me UV-B/UV-A

Më shumë lëndë ushqyese dhe antioksidantë. Rezistencë më e madhe me kalimin e kohës dhe ndaj insekteve të dëmshme. Dhe më pak përdorim i pesticideve. E gjitha falë ekspozimit ndaj rrezeve UV-b dhe UV-a. Eshtë metoda inovative e zhvilluar nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Pizës për krijimin e “superfrutave”, më të shëndetshëm dhe me një aromë të pandryshuar. Të paktën sipas sigurimeve të Annamaria Ranieri , Udheheqjes se ekipit. 

Metoda është testuar në pjeshkë, domate etj. Por si funksionon?
“Prania dhe cilësia e dritës është shumë e rëndësishme për rritjen e bimëve të shëndetshme me veti të larta organoleptike dhe ushqyese – shpjegon Ranieri all’Agi –  
Përdorimi i rrezeve UV-B dhe / ose UV-A te frutat për një periudhë kohe që mund të ndryshojë, në varësi të llojit dhe larmisë, ka treguar një rritje të mrekullueshme të polifenoleve dhe, brenda kësaj klase, flavonoids, komponime antioksiduese që sjellin përfitime për shëndetin tonë “.

Rritja e vlerësuar nga studiuesit është e dukshme, madje duke arritur deri në 5-6 herë, një shifër që gjithashtu ka një efekt shtesë: “Rritja e niveleve të këtyre komponimeve gjithashtu shkakton një rritje të rezistencës kundër sulmeve nga patogjenët. E thënë thjesht: është e mundur të ulet përdorimi i pesticideve. Një nga objektivat që Bashkimi Evropian ka vendosur për të ardhmen e “gjelbër” të bujqësisë.

Por ka edhe më shumë, shton profesori Ranieri, “administrimi i rrezatimit rrit jetëgjatësinë, kjo është mundësia që ushqimet t’i nënshtrohen rrezatimit, të ruhen më gjatë duke ruajtur cilësinë e pandryshuar”. Me pak fjalë, një qëndrueshmëri gjithëpërfshirëse, duke pasur parasysh që një ruajtje mer nje kohe me te gjate mund të zvogëlojë edhe mbeturinat. 

Eksperimentet e para të kryera nga grupi hulumtues Pisan u përqëndruan në pjeshkët: “Ne i morëm nga pema – thotë mësuesi – i vendosëm në një ambjent duke i ekspozuar ndaj rrezatimit për disa minuta. Pastaj i nxorrëm, i lamë brenda dhomës për një numër të caktuar orësh gjatë së cilës ne kemi monitoruar nivelet e fenoleve. Ishte një punë e gjatë – shpjegon ai – sepse është thelbësore të kalibroni dozën. Jo të gjitha speciet i përgjigjen në mënyrë të barabartë trajtimeve. Një rol themelor në këtë procesi është ai i rrezeve UV-b e cila, siç shpjegon studiuesi, “ndryshe nga UV-a nuk arrijnë plotësisht në Tokë, por, duke u filtruar nga shtresa e ozonit stratosferik, ato mbërrijnë në masën prej 5-10%. Këto rreze, nëse përdoren dhe dozohen në mënyrë korrekte, ato mund të shkaktojnë një rritje të cilësive ushqyese dhe terapeutike të ushqimeve me origjinë bimore”.

Rrezatimi gjithashtu ka efektin e “zvogëlimit të madhësisë së bimëve”, shpjegon Ranieri. Pra, ky trajtim mund të përfaqësojë një zgjidhje edhe për fidanishtet, të cilët gjithmonë kanë kërkuar metoda për të zvogëluar trajtimin e fidanëve, kimikatet që përdoren për këtë qëllim, u ndaluan në treg.
Efektet në aromë? Deri më tani, vetitë organoleptike të superfrutit gjithashtu kanë mbetur të pandryshuara.