Reklame:

Keshilla per ruajtjen dhe perdorimin e ushqimeve te konservuara

Ushqimet e konservuara janë të përshtatshme, të lëvizshme, të shpejta dhe kanë një jetë të gjatë ne rafte. Ato gjithashtu ndihmojnë në sigurimin e lëndëve ushqyese të nevojshme për të përmbushur Udhëzimet dietike të USDA. Gjatë muajit shkurt, Muaji Kombëtar i Konservimit të Ushqimit, eksperimentoni me receta të ndryshme dhe ide për vakt duke përdorur ushqime të konservuara.

 Ekzistojnë disa lloje ushqimesh të konservuara në raftet e dyqaneve ushqimore, duke ofruar një sërë opsionesh ushqyese. Shikoni këshillat e mëposhtme për ruajtjen dhe përdorimin e ushqimeve të konservuara.

Këshilla për të mbajtur mend kur blini sende të konservuara.
Shmangni kanaçe të ndryshkura, të gërvishura ose të fryrë. Kontrolloni gjithmonë datat e freskisë në ushqime. Më poshtë janë llojet e ndryshme të “datave” që mund t’i shihni në sendet e konservuara. Shitet nga: i tregon dyqanit se sa kohë për të shfaqur produktin në shitje. Ju duhet ta blini produktin përpara se data të skadojë të ketë kohë të mjaftueshme për ta përdorur atë në cilësi më të mirë. Më e mira nëse përdoret nga: rekomandohet për aromë ose cilësi më të mirë. Nuk është një datë blerjeje ose sigurie. Përdorimi nga: është data e fundit e rekomanduar për përdorimin e produktit ndërsa është në cilësinë e pikut dhe është përcaktuar nga prodhuesi. Të mbyllura ose të koduara: janë paketimi i numrave për përdorim nga prodhuesi për të rrotulluar stokun, si dhe për të gjetur produktet në rast të tërheqjes.

Krahasoni etiketat e ushqimit për të ndihmuar në bërjen e zgjedhjeve më të shëndetshme.
Lexoni Etiketën e Fakteve të Ushqyerit mbi produktet për të gjetur ushqimin më të mire për paratë tuaja. Përdorimi i Etiketës së Fakteve të Ushqyerit ju ndihmon të krahasoni yndyrën, kaloritë, fibrat, natriumin dhe sheqerin që gjenden në produkte të ndryshme. Ato gjithashtu ofrojnë informacion mbi madhësinë e shërbimit dhe sa serioz janë në një artikull. Shikoni për më pak sode ose pa kripëra të shtuara versione të ushqimeve të konservuara.

Kushtojini vëmendje vendndodhjes së ruajtjes dhe temperaturës për cilësi optimale.
Ruani ushqimin e konservuar në hapësira të pastra, të ftohta, të errëta dhe të thata. Mos i vendosni sipër sobës, nën lavaman, në një garazh të lagur ose bodrum ose ndonjë vend të ekspozuar në ekstreme të temperaturës së lartë ose të ulët. Gama e temperaturës optimale është 10-20º C. Temperaturat mbi 37º C mund të bëjnë që ushqimi i konservuar të përkeqësohet dhe të humbasë cilësinë. Temperaturat e ngrirjes mund të shkaktojnë ndryshime në strukturat ushqimore dhe mund të çojnë në ndryshk, plasaritjen e kanaçeve dhe vula të prishura që mund të lejojnë bakteret e dëmshme.

Përdorni rregullin e rotacionit. Për të parandaluar prishjen e ushqimeve, përdorni si rregull, sistemin tuaj të rotacionit. Përdorimi i kësaj metode të rotacionit do t’ju ndihmojë të përdorni artikujt më të vjetër të konservuar dhe të tharë para se të përdorni produkte të blera kohët e fundit. Shkruajeni datën e blerjes në sendet ushqimore për të ndihmuar në mirëmbajtjen e një rotacioni. Kontrolloni rregullisht artikujt e konservuar për shenjat e prishjes. Mos përdorni ushqim nga kanaçe të plasaritura, ose me rrjedhje, dhe ato që rrjedhin lëng kur hapen hidhni menjëherë.