Hulumtimi i Cornell ne Mbreterine e Bashkuar mbi listerine monocytogenes (Lm) do të vazhdojë gjatë gjithë vitit 2020 me qëllim të sigurimit të një kuptimi më të mirë të përhapjes së Lm në ushqimet e ngrira dhe vlerësimin e rrezikut të lidhur me të.
Hulumtimi i financuar nga Fondacioni i Ushqimit të Ngrirë dyshohet se ka krijuar një mjet modelimi për të ndihmuar industrinë e ketij ushqimi në mirëkuptim dhe menaxhim të rreziqeve të listeriozës.
Studimi zhvilloi një mjet vendimmarrës – Vlerësimi i rrezikut të lotit të ngrirë nga listeria e ushqimeve të ngrira (FFLLoRA) – që thuhet se përfshin disa faktorë përfshirë atributet individuale të objektit, prevalencën e Listeria monocytogenes (Lm) dhe trajtimin e konsumatorit për të vlerësuar rreziqet e listeriozës.
“Ndërsa sëmundja e lindur nga ushqimi i lidhur me Lm rrallë shoqërohet me ushqime të ngrira, industria e ushqimeve të ngrira është e përqendruar në kuptimin më të mirë të Listeria për të parandaluar një ngjarje të listeriozës”, tha nënkryetari ekzekutiv i Fondacionit të Ushqimit Frozen, Dr. Donna Garren. “Kjo është arsyeja pse ne investojmë në kërkime shkencore nga struktura e ushqimit të ngrirë”.
Ndërsa studiuesit demonstruan se nivelet e ulëta të Lm në perimet e ngrira nuk shkaktojnë zakonisht sëmundje, studimi zbuloi gjithashtu rëndësinë e praktikave të prodhimit dhe testimin e produkteve të përfunduara, së bashku me rolin e konsumatorëve për të ndjekur udhëzimet e vlefshme të gatimit.
“Qëllimi i hulumtimit ishte të krijojë një mjet për kompanitë që të vlerësojnë rreziqet individuale të prodhimit, bazuar në skenarë të ndryshëm,” thanë studiuesit kryesorë të Cornell , Dr. Renata Ivanek dhe Dr. Martin Wiedmann. “FFLLoRA ndihmon në interpretimin dhe vlerësimin e rezultateve të testimit të produktit përfundimtar dhe mund të mbështesë vendimet e sigurisë ushqimore për të parandaluar kujtimet.”
Autori kryesor i studimit, Dr Claire Zoellner, shtoi: “Me rëndësi, studimi gjithashtu identifikoi boshllëqet kryesore të të dhënave që do të përcaktohen me përparësi në studimet e ardhshme, duke përfshirë edhe sasinë e nevojës që konsumatorët të ndjekin udhëzimet e vlefshme të gatimit.”
“Nëpërmjet punës së Fondacionit të Ushqimit të Ngrirë, industria e ushqimit të ngrirë vazhdimisht ndërton standardet e larta të sigurisë së ushqimit,” shtoi Dr. Garren. “Ky studim i botuar plotëson mjetet dhe burimet e disponueshme në Zonën e Sigurisë Ushqimore për të ndihmuar në parandalimin dhe kontrollin e Lm.”
https://www.newfoodmagazine.com/news/100505/researchers-develop-tool-to-understand-listeriosis-risk-in-frozen-foods/?utm_source=Email+marketing&utm_medium=email&utm_campaign=NF+-+Newsletter+%2351+-+Food+Integrity+-+19%2F12%2F19&utm_term=eAlert%3A+Report+finds+Chinese+gangs+exploiting+the+African+swine+fever+crisis+Researchers+develop+tool+to+understand+listeriosis+risk+in+frozen+foods+Health+concerns%3A+a+growing+issue+for+beverage+can+coatings+and+more…&utm_content=http%3A%2F%2Femails.newfoodmagazine.com%2Frussellpublishinglz%2F&gator_td=9SkSnVz0H2FnIRzxxBtcHrbr56XZ4XheqNQ%2FS%2Bm9YaCySpuzbjgcbrSbxkru%2BhvpuRuSM6Ucq47TQ80Ky6C53olX3hrxhpc3p6FQSuYMN25uoMgi%2FZRQMiUmfMtFDHrB8e7943%2BO9UMhE0klcPShBSl87sVbtMlI%2F9vSVgK71agxKPwacdXzjEHXoOWjfQrFySSR0uJzRNvDBwCdCy3zIct3AOrN6CF3TXIlkbpT5cs%3D&fbclid=IwAR2DiyRE0aNVsGxIL4u1ZjsMCUngvwDP4dY9aKx0DNj5jNdb_RwLXxTH7JQ