Reklame:

Sekretari Amerikan i Bujqesise: SHBA dhe BE duhet te punojne bashke per nje bujqesi te sigurte

Është koha që Amerika dhe Europa të punojnë së bashku për të zgjidhur sfidën tjetër të madhe me të cilën përballet bota për të prodhuar ushqim të mjaftueshëm, me më pak input, për të ushqyer një popullsi në rritje në botë – që do të thotë të përqafoni inovacionin dhe teknologjinë në një bujqësi të sigurt, të qëndrueshme, shkruan Sonny Perdue Sekretari amerikan i Bujqësisë.

Shtetet e Bashkuara ndajnë një histori të pasur partneriteti dhe bashkëpunimi me miqtë tanë evropianë. Kur ne punojmë së bashku për të zgjidhur sfidat ekonomike dhe të sigurisë në botë, të gjithë përfitojnë.

Ky ishte rasti pas Luftës së Dytë Botërore, ku hapja e tregtisë midis Shteteve të Bashkuara dhe Evropës nxori një bum ekonomik të paparë dhe shumë gjenerues që ka hequr miliarda njerëz në të gjithë botën nga varfëria.

Eshtë koha që ne të përqafojmë historitë tona të përbashkëta dhe të punojmë së bashku për të zgjidhur sfidën tjetër të madhe me të cilën përballet, që është prodhimi i ushqimit të mjaftueshëm, me më pak input, për të ushqyer një popullsi në rritje në botë.

Deri në vitin 2050, popullsia në botë pritet të jetë 9.8 miliardë. Ushqyerja e shëndetshme e kësaj rritje të popullsisë paraqet fjalë për fjalë një sfidë të jetës dhe vdekjes. Shtetet e Bashkuara kanë përqafuar inovacionin dhe teknologjinë në bujqësi për të zgjidhur këtë sfidë.

Ne dëshirojmë që Evropa të udhëheqë me ne duke ndërmarrë një qasje novatore në bujqësi në mënyrë që të prodhojë ushqim të sigurt, me cilësi të lartë dhe të përballueshme. Vetëm duke përqafuar teknologjitë transformuese ne do të jemi në gjendje të prodhojmë mjaft ushqim, fibra dhe karburant për të ardhmen – dhe ta bëjmë atë në një mënyrë të sigurt dhe të qëndrueshme.

“Bëni mirë dhe ushqeni të gjithë”. Kjo është motoja jonë në Departamentin e Bujqësisë të Shteteve të Bashkuara (USDA) dhe është një temë që e theksova vazhdimisht gjatë vizitës time në Evropë muajin e kaluar.

Unë u ktheva në shtëpi më i bindur se kurrë se fermerët dhe politikëbërësit nga të dy anët e Atlantikut mund – dhe duhet – të bashkohen për të arritur këtë qëllim fisnik. Bujqësia moderne është pjesë e zgjidhjes, jo e problemit.

Siç u thashë ministrave të mi të bujqësisë, së bashku ne përfaqësojmë fermerët më produktivë në planet, dhe ne ndajmë një përgjegjësi të përbashkët për të ushqyer popullatën në rritje të botës. Por kjo nuk do të ndodhë nëse nuk e rrisim në mënyrë të qëndrueshme produktivitetin tonë dhe krijojmë një model të zbatueshëm për pjesën tjetër të botës.

Si udhëheqës në bujqësi, është detyrimi ynë moral të ndihmojmë fermerët dhe prodhuesit e ushqimeve të vendeve tona duke njohur, përqafuar dhe duke mundësuar të tre dimensionet e qëndrueshmërisë bujqësore: mjedisore, sociale dhe ekonomike.

Qëndrueshmëria e mjedisit është kritike nëse do të ruajmë shëndetin e tokës, ujit dhe ajrit tonë ndërsa plotësojmë kërkesën për ushqime dhe fibra. E vetmja mënyrë për të ushqyer botën, ndërsa minimizojmë ndikimin e bujqësisë në mjedis është prodhimi i më shumë me inpute më pak.

Fermerët janë disa nga konservatorët tanë më të mirë. Më shumë se kushdo tjetër, ata duan dhe kanë nevojë që toka të jetë e shëndetshme. Kjo është arsyeja pse ata kanë qenë udhëheqës në përqafimin e teknologjisë dhe inovacionit – ata e kuptojnë që përdorimi i teknologjisë do t’u mundësojë atyre të bëjnë më shumë me më pak, duke mbrojtur më mirë mjedisin dhe duke zvogëluar ndikimin e bujqësisë.

Ne kemi përparuar. Gjatë 90 viteve të fundit, prodhimi i mallrave në Shtetet e Bashkuara është rritur me 400%, ndërsa akra në prodhim ka rënë me 9%.

Në një mënyrë të ngjashme, llojet e përmirësuara të korrjeve dhe praktikat e administrimit të bimëve në Shtetet e Bashkuara kanë çuar në rritje të efikasitetit të përdorimit të ushqyesve dhe ujit, duke ndihmuar në ndërmjetësimin e shpenzimeve dhe ndikimit mjedisor.

Dhe në sektorin e blegtorisë, përmirësimet e efikasitetit kanë shtyrë ndjeshëm në prodhimet e gazit serë, deri aty ku bagëtia e qumështit amerikan tani prodhon afërsisht dy herë më shumë qumësht me rreth 60% më pak lopë se 90 vjet më parë.

Qëndrueshmëria sociale është gjithashtu kritike. Kur rrisim produktivitetin dhe efikasitetin, ne kontribuojmë në sigurinë e ushqimit duke përmirësuar aksesin dhe përballueshmërinë e ushqimit. Ne gjithashtu e dimë se kombet e sigurta për ushqim kanë më pak konflikte globale dhe migrim njerëzor. Përmirësimi i qëndrueshmërisë mjedisore dhe ekonomike është i mirë dhe i mirë, por vetëm nëse konsumatorët mund të përballojnë të vendosin ushqim të sigurt, me cilësi të lartë në tryezë.

Lajmi i mirë është, rritja e produktivitetit gjithashtu ka ndihmuar ushqimin më të përballueshëm. Që nga viti 1960, çmimet kryesore të mallrave kanë rënë përgjysmë, duke ndihmuar për ta bërë çmimin e produkteve kryesore si buka, vezët, mishi dhe qumështi – më të përballueshme për konsumatorët amerikanë dhe për konsumatorët në mbarë botën, përfshirë ato që përballen me pasiguri ushqimore.

Më në fund, qëndrueshmëria mjedisore dhe sociale nuk do të arrihet nëse nuk ka qëndrueshmëri ekonomike për prodhuesit. Bujqësia duhet të jetë fitimprurëse. Nëse fermerët nuk mund të fitojnë sa duhet për të investuar në prodhimin e një tepricë, ne do të humbasim themelin e ekonomisë sonë ushqimore dhe regresin për bujqësinë jetësore.

Ne gjithashtu duhet të tërheqim gjeneratën e ardhshme të fermerëve të rinj në atë që nuk është vetëm një profesion, por një mënyrë e jetës. Ndërsa bujqësia është një mënyrë e mrekullueshme e jetës, gjithashtu duhet të krijojë një jetesë. Rritja e produktivitetit është thelbësore për të siguruar jetesën e mirë për fermerët dhe punëtorët e fermave.

Asnjëherë nuk mund të arrijmë qëndrueshmëri mjedisore ose sociale pa qëndrueshmëri ekonomike. Dhe ne kurrë nuk mund të arrijmë qëndrueshmëri ekonomike ndërsa privojmë fermerët dhe ranchers nga mjetet moderne të produktivitetit që ata duhet të jenë fitimprurës. Në fakt, inovacioni teknologjik është thelbësor për të bërë përparim në të tre shtyllat e qëndrueshmërisë.

Ishte e qartë për mua gjatë takimeve dhe bisedave të mia me homologët e mi evropianë se të gjithë jemi bashkuar në dëshirën tonë për të përmirësuar qëndrueshmërinë e bujqësisë dhe prodhimit të ushqimit.

Dhe është e qartë se risia është thelbësore për të gjitha aspektet e qëndrueshmërisë bujqësore. Ne duhet të dyfishojmë përpjekjet tona për të sjellë shkencën më të mirë në këtë përpjekje dhe për t’i pajisur prodhuesit tanë mjetet e nevojshme për të qenë të suksesshëm.

Ne duhet të heqim kufizimet për miratimin e qasjeve dhe teknologjive të reja inovative, duke përfshirë kufizime rregullatore tepër të rënda dhe të panevojshme rregullatore, dhe vullnetin për të folur të vërtetën tek qytetarët tanë për teknologjinë, produktivitetin dhe sigurinë.

Presidenti Trump e ka sqaruar se nuk mund të arrijmë qëndrueshmëri mjedisore dhe sociale pa qëndrueshmëri ekonomike për fermerët tanë. Ne dëshirojmë të ftojmë aleatët tanë evropianë të bashkohen me ne në këto qëllime. Nëse ne punojmë së bashku, unë jam i sigurt se mund të vazhdojmë të ushqejmë ne menyre te sigurte një botë në rritje.  (Sonny Perdue është Sekretari amerikan i Bujqësisë per Euractiv)

 

 

Embracing technology to feed a growing world